Obilježavamo dan ružičastih majica - svako četvrto dijete u RH žrtva je vršnjačkog nasilja

nn

Danas u Hrvatskoj obilježavamo Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, poznat i kao Dan ružičastih majica. Ovaj dan se obilježava na različite datume u različitim zemljama, a u Hrvatskoj je to zadnja srijeda u veljači.
Definiciju vršnjačkog nasilja dala je Sanja Glibo, pedagoginja iz sisačke Strukovne škole: “Pa kao definiciju vršnjačkog nasilja možemo navesti definiciju iz protokola o postupanju u slučaju nasilja među djecom i mladima prema kojoj se nasiljem među djecom i mladima smatra svako namjerno fizičko ili psihičko nasilno ponašanje usmjereno prema djeci i mladima od strane njihovih vršnjaka, učinjeno s ciljem povrijeđivanja, a koje se, neovisno o mjestu izvršenja, može razlikovati po obliku, težini, intenzitetu, vremenskom trajanju i koje uključuje ponavljanje istog obrasca i odražava neravnopravan odnos snaga”.

Kad školarac doživi bilo koji oblik nasilja, bilo fizičko ili verbalno, bitno je da reagira i škola, ali prije svega roditelji.
U prvom redu bitno je da roditelj s djetetom ima dobru komunikaciju i da je dijete spremno s roditeljem podijeliti ako ima neki problem. Znači treba s djecom razgovarati i ako vam nešto žele reći, onda ih treba pustiti da to kažu u cijelosti, ne prekidati ih i ne prosuđivati određene situacije, nego baš pustiti da dijete ispriča cijelu priču i kako se osjeća u tome. Vrlo bitno je pitati dijete koliko dugo to traje i pitati što je samo do tada već pokušalo učiniti da taj problem riješi. Dijete se ne treba poticati na neko agresivno riješavanje problema, dakle to nikad nije rješenje i uvijek treba krenuti nekakvim razgovorom. Znači treba djeci pružiti podršku, a kada je u pitanju nasilje koje je vezano uz vršnjake, svakako uključiti i nekoga iz škole”, rekla je Sanja, a mi smo za kraj u Centru za edukaciju i prevenciju nasilja, koji potpisuje ideju ovog projekta i obilježavanja ovog dana u Hrvatskoj, provjerili kakva je situacija s vršnjačkim nasiljem u Hrvatskoj.

“Postoji istraživanje kod nas u Hrvatskoj koje govori da je svako četvrto dijete žrtva nasilja, međutim mi se s tim nikako ne slažemo. Ako uzmete sve oblike nasilja u obzir, svako dijete je barem jednom bila žrtva nekog oblika nasilja. Što se pak tiče toga koliko je vršnjačko nasilje zastupljeno kod nas, mislim da imamo dosta kvalitetan program prevencije nasilja u Republici Hrvatskoj u usporedbi s drugim zemljama, ali moramo znati i da druge zemlje imaju puno bolje i složenije zakone koji se u praksi provode puno bolje nego kod nas. Znači mi imamo stvarno super ekipu i super organizaciju, imamo plan, program i strategiju, no nažalost zakon je takav kakav je, provedba u praksi još gora i nadam se da će se kroz naredne godine i to riješiti”, rekao je voditelj Centra, Dalibor Vlaho, dodajući kako je vršnjačko nasilje zapravo stalno u porastu.

Dakako, današnji dan obilježila je i ekipa Radio Siska :), a ako i vi želite na neki način pomoći u suzbijanju vršnjačkog nasilja, odnosno nasilja u najranjivijoj dobi, obucite danas nešto ružičasto i pošaljite poruku da nasilje ne toleriramo!

najčitanije