Novska novo žarište, virus ušao u Dom za starije, jedna osoba preminula

imp

Sisačko – moslavačka županija nažalost ima prvu preminulu osobu (1938.godište ) od koronavirusa. Radi se korisniku Doma za starije  iz Novske, koji je zbog proboja virusa i broja oboljelih postao novo žarište u županiji, rečeno je to danas na konferenciji za medije županijskog Stožera civilne zaštite.

stožer
„U epidemiji zarazne bolesti COVID-19 koji je zahvatila manji Dom za starije i nemoćne osobe u Novskoj, oboljelo je do sada 14 osoba, znači 12 korisnika i dva djelatnika i jedan je korisnik nažalost preminuo. Treba spomenuti da je od 12 oboljelih korisnika, devet hospitalizirano u sisačku bolnicu i tijekom dana će biti još troje hospitalizirano. Ono što je potrebno naglasiti, da su poduzete sve potrebne epidemiološke mjere nadležnog Zavoda za javno zdravstvo u suradnji sa svim drugim zdravstvenim institucijama, da je određena potpuna dezinfekcija navedenog doma od strane Zavoda za javno zdravstvo“, pojasnila je Bojana Hrvojić iz Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije.

bojana hrvojić
Načelnik Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije i zamjenik župana Roman Rosavec podsjetio je da su još uvijek na snazi mjere koje su stupile na snagu 7.rujna. Ističe kako su danas razmotrili sve te mjere. „Ono što na početku želim jasno i glasno istaknuti, budući da u proteklom razdoblju najviše upita upravo imamo vezano za održavanje svadbenih svečanosti, dakle svadbene svečanosti na području Sisačko-moslavačke županije, po pitanju broja uzvanika, nisu ograničene. Ono što svi trebamo poštivati i čega se u tim slučajevima treba pridržavati, jesu mjere koje se odnose na socijalnu distancu i poštivanje propisane kvadrature od četiri kvadrata površine bruto po osobi. Što bi znači sukladno prostoru u kojem se održava određena svadbena svečanost, prostor sam kao takav limitira broj uzvanika“, rekao je Rosavec.

rosavec
Razgovaralo se i o mogućnosti da se na nogometnim utakmicama dopusti prisustvo dijela gledatelja, no ta mjera će još biti razmotrena napominje Rosavec dotaknuvši se i školstva.
„U svim našim obrazovnim ustanovama gdje smo mogli stvoriti preduvjete za normalno odvijanje nastave, da u učionicama također učenici ne trebaju imati maske. Napominjem, u učionicama, ali svako napuštanje učionice, bilo za cirkulaciju po obrazovnoj ustanovi, ili do ulaska u obrazovnu ustanovu i do dolaska u obrazovnu ustanovu, maska je i dalje kao zaštitna oprema nužna i potrebna. Naravno da postoji određeni pritisak šire javnosti i određenih osnivača za potpunim ukidanjem, smatram kao načelnik Stožera, opet u suradnji s nadležnom epidemiološkom službom, da nije pametno u ovom trenutku maske potpuno isključiti u obrazovnim ustanovama“, istaknuo je Rosavec.
Načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke Luka Pešut izvijestio je da su trenutno 33 aktivne mjere COVID-19, liječenje i karantena, a 167 osoba je u samoizolaciji. Od policijskih službenika, dva su sa izrečenom mjerom COVID liječenje kod kuće, a četiri policijska službenika su u samoizolaciji. Ukupno, od početka epidemije do sada, na području Policijske uprave sisačko-moslavačke evidentirane su 204 mjere vezane za COVID, a za 171 osobu je ukinuta mjera. Dodao je i kako kako su inspektori prošlog tjedna obavili 244 nadzora te utvrdili jedno kršenje mjera zbog čega je izrečeno usmeno upozorenje.
Ravnatelj sisačke bolnice dr.Tomislav Dujmenović je istaknuo kako šest pacijenata smještenih u sisačku Bolnicu nema kliničke simptome, dok ostali pacijenti imaju srednje tešku kliničku sliku, no nitko od hospitaliziranih nije na respiratoru.
U Sisačko-moslavačkoj  županiji trenutno je 41 aktivan slučaj, a od pojave prvog slučaja u županiji do danas, od koronavirusa oboljelo je 208 osoba. Najviše oboljelih do sada imali su Kutina (49 osoba), Novska (48 osoba) i Sisak (22).

najčitanije