Novi nasip u Letovaniću

st

Više od stotinu objekata na području Letovanića, među kojima je pedesetak domaćinstava, dosad su nekoliko puta bili izloženi poplavnim valovima. Ukupna šteta nastala u tim situacijama deseterostruko je prelazila sadašnje ulaganje Hrvatskih voda u mali obuhvatni nasip u vrijednosti milijun i pol kuna koji će unaprijediti obranu od poplave na tom području, rekao je generalni direktor Hrvatskih voda, Zoran Đuroković.
‘Prožili smo ovim ljudima sigurnost i to je rezultat dobre koordinacije s Općinom Lekenik, Sisačko-moslavačkom županijom, ali i domaćim ljudima koji su ustupili svoja zemljišta za izgradnju ovog nasipa’, rekao je Đuroković, dodajući kako se na tome neće stati, već kako postoje i druga područja Sisačko-moslavačke županije koja su izložena opasnosti od poplava. Pokrenuta je, kaže, izrada studije utjecaja na okoliš za područje Drenčine i Mošćenice, koje također nemaju potrebnu sigurnost. Razgovara se, nastavlja, i s Hrvatskim cestama o nadvišenju ceste između Žažine i Letovanića. Neki radovi koji će riješiti problem plavljenja uz autocestu se već izvode, a rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa doći će i mogućnost ukupnog rješavanja problema odvodnje na tom području. Retencija/akumulacija Burdelj, čija je izgradnja također u planu, dodatno će, kaže, zaštititi područje od brdskih oborinskih voda.
Planovi su veliki, no i novi mali nasip u Letovaniću će za početak biti od velike koristi u obrani od poplave, smatra župan Ivo Žinić.
‘Ovo je nešto što smo svi priželjkivali. Cilj je u županiji imati kvalitetnu obranu od poplava i regulaciju tokova rijeka kako se ne bi morali bojati izlijevanja’, zaključio je župan.

najčitanije