MOST NL: "Dostavite zaštitnu opremu ustanovama za zdravstvenu njegu u kući"

mradenovic

261020211635208594.jpeg

Nakon podjele zaštitne opreme medicinskim ustanovama u SMŽ, javnosti se obratio i Most nezavisnih lista Sisačko-moslavačke županije čije priopćenje u cijelosti donosimo u nastavku.

„Jučer, u ponedjeljak Stožer civilne zaštite na čelu s načelnikom Stožera i dožupanom Romanom Rosavcem a kako vidimo na stranici županije i uz nazočnost župana Ive Žinića su podijelili pristiglu doniranu zaštitnu opremu zdravstvenim ustanovama. To bi svakako bilo pohvalno jer se time rješava težak problem nedostatka zaštitne opreme u zdravstvenim ustanovama da i ovdje nije došlo do diskriminacije.
Naime, ustanove za zdravstvenu njegu u u kući nisu obuhvaćene tom podjelom opreme. Radi se o nekih 55 medicinskih sestara i fizioterapeuta u našoj županiji koji su po Rješenju Ministarstva zdravstva i ugovoru s HZZO-om u Mreži javne zdravstvene službe RH. Dakle, oni su zbog mjera za sprječavanje korona virusa prema uputama Kriznog stožera Ministarstva zdravstva kod palijativnih i kroničnih pacijenata dužni provoditi indicirane i neodgodive zdravstvene usluge.
Neke od ovih pogođenih ustanova odmah su reagirale i uputile upit županijskom Stožeru civilne zaštite a odgovor koji donosimo u nastavku, ostavio je mnoga pitanja :
„Postovani,

Podjela zastitne opreme koja je danas izvrsena, obavljena je sukladno definiranom popisu zdravstvenih ustanova od strane civilnog stozera RH i ravnateljstva RH, znaci podjelu, odnosno kome ce se i koliko zastitne opreme podijeliti NIJE odlucivaostozerSisacko-moslavackezupanije.

Lp

Roman Rosavec“

Sada se postavlja pitanje da li je županijski Stožer trebao uputiti popis ustanova Nacionalnom stožeru, što bi bilo logično, ili je Nacionalni stožer donio neku svoju diskrecijsku odluku i zaobišao djelatnosti zdravstvene njege i fizikalne terapije u kući koje su nezaobilazne u zdravstvenom sustavu, a njihovi zdravstveni radnici svakodnevno rade i izlažu se na terenu širom županije bez dovoljno zaštitne opreme.
Pitamo se da li je u pitanju nesvjesni propust ili je u pitanju nešto drugo, s obzirom da je ova djelatnost uglavnom privatna praksa.
Kako vrijeme prolazi, ljudi rade i dalje u teškim uvjetima i bez adekvatne zaštite upućujemo javni apel Nacionalnom stožeru civilne zaštite i ministru Berošu da interveniraju i dostave zaštitnu opremu za ovaj segment zdravstvene zaštite u našoj županiji.
Napominjemo kako su se naši vijećnici odrekli tri naknade za pomoć zdravstvenom sustavu i kako smo spremni surađivati i pomagati ali očekujemo da sustav potpore i opskrbe zaštitnom opremom ne bude diskriminatoran.
Isto tako očekujemo od županijskog Stožera civilne zaštite da reagira prema Nacionalnom stožeru i nešto poduzme a ne da bude samo pasivni relej za odluke nacionalnog Stožera bez ikakve inicijative i samo se nepotrebno naslikavaju u podjeli opreme ne detektirajući ili ne rješavajući bilo koji ozbiljniji problem.“

najčitanije