Mjere županijskog Stožera: za sad nema ograničavanja uzvanika na svadbama i sahranama, obavezno testiranje nakon godišnjeg za zdravstvene djelatnike

nn

Na današnji dan jedna je novooboljela osoba od COVIDA s područje naše županije, čime je ukupan broj oboljelih sad 47.

U prvom dijelu pandemije, od ožujka, u Sisačko-moslavačkoj županiji bilo je 40 oboljelih, a nakon pauze od 5. svibnja do 17. lipnja, u kojoj novooboljelih nije bilo, do danas je ukupno oboljelo 159 osoba – izvijestili su iz Stožera civilne zaštite naše županije.

Na 34. sjednici Stožera, donesen je paket mjera koji će vrijediti za razdoblje od 14 dana, a kako doznajemo, za sad neće biti ograničavanja broja uzvanika na svadbenim svečanostima, kao ni na sahranama, dok se sportska natjecanja mogu održavati bez gledatelja. Također, preporučuje se zabrana posjeta starijima i nemoćnima u bolnicama i Domovima, kao i drugim ustanovama socijalne skrbi.

„Budući da se nalazimo u periodu povratka velikog broja sugrađana s godišnjeg odmora, ovom odlukom je obavezno testiranje svih zdravstvenih djelatnika, djelatnika domova za umirovljenike i socijalnu skrb, dakle po povratku sa svojih godišnjih odmora, dužni su obaviti testiranje na COVID 19, kako bi se spriječila introdukcija bolesti u najosjetljivije ustanove. Nadalje, preporučamo da se ne održavaju sajmovi i da se odgode maturalna putovanja. Lovačke udruge mogu provoditi lovove i svoje aktivnosti, no uz pridržavanje svih epidemioloških mjera i naputaka“, rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije, Roman Rosavec, napominjući da će se, ukoliko se brojke pogoršaju, uvesti i strože mjere.

Ono na što se rad Stožera posebno koncentrirao je početak školske godine, predviđen za 7. rujan.

„U ponedjeljak kreće nova školska godina i županija se pripremila za održavanje nastave. Svi učenici od 5. do 8. razreda osnovne škole i svi učenici srednje škole, dobit će platnene zaštitne maske, 4 kompleta, dakle osigurali smo 40 tisuća zaštitnih maski za oko 9 tisuća učenika i tisuću naših djelatnika u školama. Nastava će se u školama koje ne mogu osigurati dovoljno prostora, odvijati u dvije smjene, dakle dvosmjenski rad, uz poštivanje svih epidemioloških mjera“, naglasio je župan Ivo Žinić, dodavši da je za uspješno organiziranje nastave u županijske 22 škole iz proračuna Županije izdvojeno oko 500 tisuća kuna mjesečno više nego inače.

Dodajmo da su na području Policijske uprave SMŽ u ovom trenutku izrečene 224 mjere samoizolacije.

„Do sad bilježimo ukupno 77 kršenja mjera samoizolacije, s tim da je zadnja bila 20.8. Što se tiče naših policijskih službenika, imamo jednog zaraženog i njih osmero u samoizolaciji“, zaključio je načelnik županijske Policijske uprave, Luka Pešut.

ODLUKA – nužne mjere SMŽ

najčitanije