Ministar Krstičević:„Gardijske brigade štit su i ponos Domovinskog rata“

imp

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević nazočio je jučer na svečanosti obilježavanja 27. obljetnice osnutka 2. gardijske brigade Gromovi i 11. obljetnici ustrojavanja 2. mehanizirane bojne Gromovi u Sisku.
Svečani program započeo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na gradskom groblju Viktorovac. Zajednički vijenac položili su izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Ante Deuer, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik načelnika Glavnog stožera OS RH i zapovjednika Hrvatske kopnene vojske brigadni general Boris Šerić i zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade HKoV-a brigadni general Tihomir Kundid. Obišli su također i grobove ratnog zapovjednika 2. gardijske brigade Gromovi brigadira Predraga Matanovića i ratnog načelnika Glavnog stožera OS RH stožernog generala Janka Bobetka.
Tom prigodom ministar je čestitao svim pripadnicima 2. gardijske brigade njihovu obljetnicu istaknuvši: „Gardijske brigade štit su i ponos Domovinskog rata. Hrvatska vojska danas baštini uspomene na gardijske brigade i zahvaljujući njima je Hrvatska vojska danas jamac mira i sigurnosti u Hrvatskoj.“
Ministar obrane Tomo Medved izrazio je zahvalu Gromovima za njihov doprinos u obrani domovine. „Sretni smo što smo danas zajedno i međusobno se bodrimo“, izjavio je. „Ministarstvo hrvatskih branitelja u suradnji s Ministarstvom obrane i uz punu potporu Vlade Republike Hrvatske čini iznimne napore kako bi doprinos i uloga hrvatskih branitelja, posebno gardijskih brigada, bio prepoznat.“
Zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Tihomir Kundid istaknuo je važnu ulogu 2. gardijske brigade u oslobađanju Banovine i Pokuplja, ali i u stvaranju moćne i uvježbane hrvatske vojske koja danas daje veliki doprinos u očuvanju mira u svijetu.
O važnosti čuvanja uspomene na 2. gardijsku brigadu govorio je i predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi umirovljeni pukovnik Ivan Krupec. Upravo u tu svrhu nedavno je izdana monografija koja će biti podijeljena po školama. „Na taj će način mladi naučiti kako je teško bilo steći ovu slobodu“, rekao je.

gromovi 3 gromovi 2 gromovi 1gromovi 5

Svečani program nastavljen je mimohodom pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske od Željezničkog kolodvora do Trga bana Josipa Jelačića, gdje je organiziran Taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme.
U sklopu programa, prikazan je rad s psima Pukovnije Vojne Policije i borilačke vještine Zapovjedništva specijalnih snaga. Vrhunac programa bio je prelet helikoptera OH-58D Kiowa Warrior i nastup akro grupe „Krila Oluje“.

najčitanije