Obilježena 32. obljetnica ustrojavanja 2. gardijske brigade Gromovi i 2. mehanizirane bojne Gromovi

imp

Gromovi

U Petrinji je u ponedjeljak, 15.svibnja, svečano obilježena 32. godišnjica ustrojavanja 2. gardijske brigade Gromovi i 2. mehanizirane bojne Gromovi. Obilježavanje je započelo svetom misom u Kapelici sv. Ilije Proroka, nakon čega su, uz zajedničku molitvu, položeni vijenci i zapaljene svijeće kod spomen obilježja “Pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima”.
Središnjoj svečanosti, na Strojilištu vojarne “Pukovnik Predrag Matanović”, prisustvovao je župan Ivan Celjak koji je naglasio kako su pripadnice i pripadnici Gromova najveći junaci u hrvatskoj povijesti.

„Gromovi su nam, zajedno s ostalim hrvatskim braniteljima, omogućili slobodu, neovisnost i demokraciju, a posebno su se istaknuli na našem području. U ovoj prigodi važno je prisjetiti se i jednog od najvećih junaka Predraga Matanovića, jednog od zapovjednika Gromova, koji je na žalost izgubio svoj život. Posebno smo ponosni na to što imamo sljednike Gromova upravo ovdje u Petrinji, jer zbog njih osjećamo sigurnost u miru“, rekao je župan Celjak.

Legendarne zelene beretke novim je pripadnicima Gromova uručio ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić.
“Uručenje 46 beretki pripadnicima Gromova na simboličan način spaja priču moderne Hrvatske vojske s onom o hrabrim hrvatskim braniteljima, našim Gromovima, koji su od prvog do zadnjeg dana Domovinskog rata, stajali na prvoj crti obrane Domovine. Vi ste nasljednici Gromova iz Domovinskog rata i nova ste snaga moderne Hrvatske vojske. Ponosno nosite ovu zelenu beretku i ostanite uvijek Domovini vjerni!”, rekao je ministar Banožić.

Svečanom obilježavanju u Petrinji nazočio je i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj koji je poručio kako su Gromovi među prvima krenuli u Domovinski rat i sudjelovali su u najvažnijim operacijama Hrvatske vojske.

“Prisjećajući se naše slavne povijesti gledajmo u sadašnjost i budućnost. Javljaju se nove sigurnosne prijetnje i moramo biti spremni na njih odgovoriti. Moramo razvijati nove doktrine i taktike”, rekao je načelnik Hranj.

Predsjednik Udruge 2. gbr “Gromovi” pukovnik Ivan Krupec prisjetio se početka ustrojavanja ove legendarne postrojbe kazavši kako i danas nastoje organizirati što više aktivnosti kako bi mladima prenosili istinu o Domovinskom ratu.

Foto: Sisačko - moslavačka županija

najčitanije