Milan Brigljević: „Tražimo jasne informacije o objektu za migrante a ne obmane koje plasira MUP“

imp

Izgradnja prihvatilišta za azilante u Maloj Gorici tema je priopćenja koje je medijima poslao MOST nezavisnih lista.
Donosimo ga u cijelosti.
„Vijećnici i branitelji Sisačko-moslovačke županije od ministra Božinovića i Ministarstva unutarnjih poslova traži da hitno u javnost iznesu precizne i jasne informacije o tome kakav objekt će se graditi u Maloj Gorici i tko će u njemu biti smješten. Zadnji događaji pokazali su da su građani Petrinje i okolice obmanuti i sustavno dezinformirani u svezi smještaja migranata. Takav način komunikacije budi sumnju u svim Petrinjcima i građanima Banovine te s pravom smatramo da postoji nešto što im se taji.
„Vijećnici Mosta već godinu i pol postavljaju pitanja gradonačelniku Petrinje i saborskim zastupnicima, a postalo je jasno i da je gradonačelnik znao za dvojbenu odluku MUP-a o smještaju migranata i propustio izvijestiti javnost. Tražili smo i informaciju o tome tko je dao suglasnost lokalne zajednice za pokretanje cijelog projekta, jer njezin pristanak bio je jedan od uvjeta za taj projekt. Nismo je dobili.“, izjavio je županijski vijećnik Mosta nezavisnih lista Milan Brigljević.
„Danas smo ovdje kako bi i ovom prilikom hrvatsku javnost upoznali sa problemom naše lokalne zajednice, odnosno s netransparentnom politikom Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske oko potencijalne izgradnje centra za azilante u Maloj Gorici. Upravo je uskraćivanje svih važnih informacija građanima Petrinje rezultiralo uznemirenošću i strahom. Branitelji grada Petrinje tada su reagirali i kroz peticiju prikupili smo gotovo 3500 potpisa protiv gradnje centra. Prije realizacije ovakvog projekta, građanima Petrinje moraju biti upoznati sa svim pojedinostima. U zadnjih 25 godina od završetka Domovinskog rata Hrvatska država nije investirala niti jedan značajniji projekt u Petrinji, a riječ je o gradu u kojem je život izgubilo gotovo 600 branitelja i civilnih žrtava rata, a materijalna šteta procjenjuje se na gotovo milijardu kuna.“, poručio je nezavisni vijećnik Gradskog vijeća Grada Petrinje Miljenko Bušić.
Zahvaljujući ovakvoj netransparentnosti i sustavnim pokušajima obmane, stanovnici Petrinje te prisutni branitelji iz Sisačko-moslavačke županije s pravom se pitaju što su im još zatajili. Kako su zamišljeni i jesu li razrađeni sustavi za integraciju tih ljudi? Vlada Republike Hrvatske nema strategiju ni plan ni za jedno pitanje, pa tako ni za ovo.
„Netransparentnost i izbjegavanje odgovornosti u ovom slučaju jedina su konstanta kod lokalne, županijske i državne vlasti. Gradonačelnik Petrinje inzistirao je da se imenuje povjerenstvo koje bi trebalo biti smokvin list za njegove obmane i prikrivanje informacija, kako to obično biva. Nemam ništa protiv migranata i očajnih ljudi koji su prošli silne patnje, ali i Petrinja je grad koji je strašno stradao, skupa sa svojim stanovnicima, točne informacije najmanje je što smo im dužni. Nitko ne želi da se patnje migranata produlje i da im se ne izađe u susret, ali upravo laži i obmane produljuju ovu agoniju i bude sumnju u to što je prava namjera Vlade i lokalnih vlasti“, zaključio je Marko Sladoljev, saborski zastupnik Mosta.“, stoji u priopćenju MOST-a nezavisnih lista.

najčitanije