Petrinjci protiv izgradnje Prihvatilišta za azilante

imp

261020211635237092.jpeg

Petrinjsko Gradsko vijeće na svojoj posljednjoj sjednici jednoglasno je donijelo odluku da ne žele izgradnju Prihvatilišta za tražitelje azila u bivšem prognaničkom naselju Mala Gorica kod Petrinje.
„Gradsko vijeće Grada Petrinje, nakon provedene rasprave po točci Dnevnog reda: „Uspostava infrastrukture i jačanje kapaciteta Prihvatilišta za tražitelje azila u Maloj Gorici“, donosi Zaključak kojim izgradnju spomenutog Prihvatilišta drži neprihvatljivim. I u Post Scriptumu: Zaključak će se službeno uputiti mjerodavnom ministarstvu i Vladi Republike Hrvatske.“, pročitao je Zaključak, petrinjski vijećnik Pejo Trgovčević.
Najava gradnje prihvatilišta za migrante u nekadašnjem prognaničkom naselju u Maloj Gorici, podignulo je pravu buru u Petrinji. Petrinjci su tražili da se njih pita, da se o tome raspravlja na Gradskom vijeću, a ne da država, odnosno MUP, odlučuju o tome.
Uz gradske vijećnike, protiv Prihvatilišta je i građanska inicijativa. Evo što je u ime njih rekao Ivo Vranić – „Ova inicijativa si je dala truda i obavijestili smo Europsku komisiju zbog čega smo mi protiv izgradnje tog Prihvatilišta u Maloj Gorici. Donesena je odluka da se financira iz europskih sredstava na lažnoj dokumentaciji. Lažna dokumentacija se sastoji u tome gdje se naglašava da tamo postoji infrastruktura: struja, voda, kanalizacija. U redu, struja ima, magistralni vodovod postoji i lako se spoji, ali što je s kanalizacijom ?“
Temeljem toga je dodao kako bi trebalo raditi ili pročišćivač ili septičke jame, ali što će onda biti s vodocrpilištem koje je od naselja udaljeno oko dva kilometra i što će u tom slučaju biti s pitkom vodom.
Prije donošenja ovog Zaključka vijećnicima su pročitani zaključci sa sastanka predstavnika Gradskog vijeća s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem i suradnicima, a koji je održan u Ministarstvu unutarnjih poslova 18. prosinca prošle godine.
U Zaključcima se navodi kako ukupna vrijednost projekta „Uspostava infrastrukture i jačanja kapaciteta Prihvatilišta za tražitelje azila u Maloj Gorici“ iznosi četiri milijuna eura, od čega će se 75 posto iznosa financirati putem sredstava u okviru Fonda za azil, migracije i integraciju, dok će se iznos od 25 posto financirati putem Državnog proračuna.
Nadalje stoji kako će Prihvatilište biti uređeno u skladu s utvrđenim projektnim aktivnostima, a projektom uspostave Prihvatilišta predviđeno je osiguranje smještajnih kapaciteta za oko 200 tražitelja međunarodne zaštite kao članova obitelji, dok točan broj smještajnih osoba ovisi o strukturi obitelji i broju članova.
Iznenadila me je odluka petrinjskog Gradskog vijeća – rekao je ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, za Media Servis komentiraći odluku petrinjskog Gradskog vijeća da se ne izgradi azil za izbjeglice, dodajući da će ubrzo biti novi sastanak s gradonačelnikom Petrinje te moguiće i članovima Gradskog vijeća.

najčitanije