Medicinsko-biokemijski laboratorij Neuropsihijatrijske bolnice „Dr. Ivan Barbot“ od sad u službi i primarne zdravstvene zaštite

nn

261020211635253307.jpeg

U Biokemijskom laboratoriju Neuropsihijatrijske bolnice „Dr. Ivan Barbot“ od sad će se obavljati vađenje i analiza krvi, kao i neke druge zdravstvene usluge, odlučeno je tako Sporazumom o financiranju neugovorenog zdravstvenog standarda Medicinsko-biokemijskog laboratorija Neuropsihijatrijske bolnice „Dr. Ivan Barbot“ Popovača, koji će podići kvalitetu primarne zdravstvene zaštite u gradu Popovači.

“Kao što znate, nama je u Županiji cilj primarnu zdravstvenu zaštitu primaknuti našim stanovnicima i mjestu stanovanja, pa je ovo samo jedan od koraka koje ćemo napraviti u budućnosti kako bi i stanovnici udaljenijih mjesta od centra županije, grada Siska, Opće bolnice dr. Ivo Pedišić i ostalih naših domova zdravlja, imali kvalitetnu primarnu zdravstvenu zaštitu. U zadnje vrijeme uspjeli smo napraviti neke iskorake, dovesti nove uređaje i opremiti bolnicu novim uređajima, tako da osim one osnovne djelatnosti, psihijatrijskog lječenja, bolnica može pružiti i neke druge usluge”, rekao je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

Sporazum su potpisali predsjednik Gradskog vijeća Grada Popovače Ivica Keser i ravnateljica Neuropsihijatrijske bolnice „Dr. Ivan Barbot“ dr. Marina Kovač.
“Ono što je važno je da mi kao specijalistička bolnica imamo jedan vrlo kvalitetan i odlično opremljen laboratorij koji zadovoljava sve standardne potrebe za funkcioniranje jednog takvog sustava ali isto tako i primarne zdravstvene zaštite, da imamo ljude koji su obučeni, dakle kadrove koji to mogu raditi i zaista bi bila šteta da na ovakav način ne pomognemo i primarnoj zdravstvenoj zaštiti, ali prije svega građanima Popovače i okolice, koji su do sad taj dio usluga morali tražiti u Kutini ili negdje drugdje. Pacijenti koji budu upućeni od svojih liječnika u nekim hitnim situacijama ili kad bude za to potrebe će doći u naš laboratorij gdje postoji hitna služba poslijepopodne, odnosno odvija se cijeli jedan niz pretraga za pacijente bolnice, te će tako isto drugi pacijenti, na temelju uputnica svojih liječnika, obavljati pretrage koje će biti potrebne”, rekla je dr. Marina Kovač.

Ti će nalazi potom vrlo brzo biti dostavljeni liječniku primarne zdravstvene zaštite koji je pacijenta uputio na pretrage, pa će na taj način liječnik puno brže dobiti informacije o stanju pacijenta.
“Ovakav sporazum će značiti stvarno puno za građane Popovače koji će, ako ništa drugo, uštedjeti na vremenu i novcu ne dolazeći više u druga središta da bi obavljali potrebe medicinsko-kemijskog laboratorija, nego će to biti sve u sklopu bolnice”, naglasio je predsjednik Gradskog vijeća Grada Popovače, Ivica Keser.