Krenula sanacija ceste Veliko Svinjičko – Brezovica

imp

Svinjičko Cesta 2

Pripremnim radovima započela je sanacija i modernizacija prometnice od državne ceste u Brezovici do naselja Veliko Svinjičko. Sisačko-moslavačka županija inicirala je financiranje ove prometnice dugačke 5,6 kilometara. Početak radova danas je obišao župan Ivan Celjak sa suradnicima i naglasio kako za njega ova cesta ima gotovo jednak značaj kao i autocesta od Siska prema Zagrebu.

 

 

„Iznimno smo sretni što možemo izvijestiti javnost da su počeli radovi na izgradnji ceste od državne ceste D-36, koja povezuje Sisak i Popovaču, do Svinjičkog. Ovo je cesta koju stanovnici Svinjičkog, Park Prirode Lonjsko polje i stanovnici cijele Donje Posavine čekaju 30 godina. Izgradnjom ceste do Svinjičkog osiguravamo opstanak i ostanak poljoprivrednika, razvoj poljoprivrede i turizma na području PP Lonjsko polje i u mjestima uz Park prirode. Samo na tom užem području, do kojeg vodi cesta u izgradnji, imamo 45 OPG-a i farme stoke. Put od Brezovice preko Svinjičkog je najbliži put do prvog europskog sela roda Čigoč i to od strane Popovače i od strane Siska. Što znači, primjerice, da je Zagrepčanima ovom cestom najbrže i najbliže do Čigoča. Od strane Siska put u jednom smjeru skraćuje se za desetak kilometara. Radovi su složeni, jer je tijekom pripremnih radova potrebno ukloniti stabla, granje i raslinje. Rok za završetak radova je 5 mjeseci tako da očekujemo da ćemo se u rujnu voziti asfaltiranom cestom od Brezovice preko Svinjičkog do Čigoča. Ova cesta za stanovnike Donje Posavine ima jednak značaj kao i autocesta do Sisak. Ova cesta život znači“, rekao je župan Celjak.

 

 

Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 1,1 milijun eura, a radovi, koje izvode Ceste Sisak, bi trebali biti gotovi za pet mjeseci, istaknuo je ravnatelj Županijske uprave za ceste Stipo Šapina.
„Prije asfaltiranja moraju se odraditi pripremni radovi kao što su krčenje šiblja, uklanjanje stabala, kopanje odvodnih kanala i drugo nakon čega slijedi asfaltiranje. Obzirom da će ovom prometnicom prolaziti kamioni, asfaltirat ćemo je u dva sloja“, naglasio je Šapina.

 

 

Mještani Velikog Svinjičkog i okolnih mjesta Donje Posavine već trideset godina traže asfaltiranje ove prometnice koja za njih znači – život. Potvrdio nam je to i Ivica Grgurić, predsjednik MO Veliko Svinjičko.

„Župan Celjak je prepoznao ekonomsku važnost ove prometnice. Svim stanovnicima ova cesta znači jako puno, jer kod proizvodnje kojom se ja bavim, problem mi ne predstavlja ni proizvodnja ni tržište, nego infrastruktura koja je važan za dolazak kupaca u ovaj kraj“, rekao je Grgurić.

 

 

I ostali mještani Donje Posavine izrazili su zadovoljstvo započetim radovima na modernizaciji prometnice od državne ceste u Brezovici do Velikog Svinjičkog. Drago Popović iz Gušća zahvalio je županu na svim projektima koji se realiziraju u Donjoj Posavini koji će, kako je naglasio, biti poticaj mladima da ostanu u svome kraju. Željko Strmić iz Mužilovčice istaknuo je kako je ova prometnica velika poveznica Donje Posavine s Moslavinom, ali i Siskom, a Ivica Brižić iz Kratečkog, koji već dugi niz godina ima svoj OPG, vjeruje da će mladi ostati u Donjoj Posavini pogotovo sad, kada će nakon 30 godina traženja prometnice koja život znači, zahvaljujući Sisačko-moslavačkoj županiji, ona napokon biti izgrađena.

 

 

Foto – Sisačko – moslavačka županija

Foto: Sisačko - moslavačka županija

najčitanije