Komunikacijske ploče uz dječja igrališta u Petrinji

imp

Komunikacijska Ploča Petrinja

Društvo „Naša djeca“ Petrinja je uz pomoć Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta i Nastavno-kliničkog centra ERF, a uz financijsku podršku Sisačko-moslavačke županije i Grada Petrinje osiguranu kroz prijavljene projekte za 2022. godinu, izradilo komunikacijske ploče za dječja igrališta u Petrinji.

Komunikacijska ploča Petrinja

Komunikacijske ploče jedan su od oblika niskotehnološke potpomognute komunikacije. Metode potpomognute komunikacije razvijene su kao oblik pomoći osobama s motoričkim teškoćama, a danas se koriste i kod djece i odraslih s različitim teškoćama koje obuhvaćaju teškoće u jezično-govornom razvoju i razvoju komunikacijskih vještina.

 

Ploče se sastoje od niza simbola kojima djeca mogu prenijeti poruku o tome što žele raditi, kamo žele ići, postavljati i odgovarati na pitanja. „Simboli za ploče koje smo izradili pomno su odabrani i usklađeni potrebama specifičnima za dječja igrališta“, ističu iz Društva „Naša djeca“ Petrinja.

Komunikacijska ploča Petrinja2

Osim što ploče pružaju podršku djeci s različitim komunikacijsko-jezično-govornim teškoćama i široj okolini u ostvarivanju učinkovite komunikacije, važan su i doprinos inkluziji te osiguravanju uvjeta za ostvarivanje temeljnih prava prema Konvenciji o pravima djeteta.

 

U sklopu ovog projekta osigurane su ploče za dječja igrališta na Slatini i uz Petrinjčicu te novo, multifunkcionalno igralište na koje će biti postavljena po dobivanju uporabne dozvole.

 

„Zahvalni smo Gradu Petrinji i Sisačko-moslavačkoj županiji na osiguravanju financijskih sredstava koja su nam bila neophodna za izradu i postavljanje ploča te na pomoći stručnjaka s ERF i Nastavno-kliničkog centra ERF. Vjerujemo kako će šira javnost prepoznati važnost i dragocjenost komunikacijskih ploča koje za nas i za svu djecu s komunikacijsko-jezično-govornim teškoćama i njihove roditelje. Hvala što ćete ih brižno čuvati i koristiti u skladu s njihovom namjenom“, poručuju iz Društva „Naša djeca“ Petrinja.

 

 

Foto – Društvo “Naša djeca” Petrinja

najčitanije