Još četiri obitelji u novouređenom domu

imp

Glina Stanovi 17

Na temelju posljednjeg Javnog poziva od 13. srpnja 2023. godine, Sisačko-moslavačka županija dodjeljuje 17 stanova, a prvi stanovi, njih 4, dodijeljeni su u ponedjeljak, 7.kolovoza, u Glini.

 

Za uređenje i opremanje 17 stanova (Glina 5, Dvor 3, Gvozd 3, Topusko 3, Jasenovac 1, Hrvatska Kostajnica 1, Sisak 1) utrošeno je 230.133,40 €.
Riječ je o stanovima namijenjenima zbrinjavanju obitelji čija je imovina teško oštećena u potresu.

Ključeve stana je primio i Mijo Matijević, rođeni Glinjanin, koji je u jednom razdoblju života boravio u Sisku: „Znači nam puno, jer živjeli smo u kontejneru… uvjeti nisu baš bajni, ovo će okrenuti sve u punom boljem smjeru, života i svega,“ rekao je Matijević, čiju obitelj, uz njega čine još i supruga, sin, a posjećivat će ih njihova kćer s unucima, a koja upravo očekuje četvrto dijete. Radost je to koju je podijelio g. Matijević i dodao: „Stan je super, sve je obnovljeno, imamo sve tu, tako da smo prezadovoljni.“

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, na čiju se inicijativu Županija i uključila u proces privremenog smještaja osoba čiji su domovi stradali u potresu, pri čemu su izašli iz svoje nadležnosti, na ovaj način zbrinula je 32 obitelji u sigurne objekte do obnove njihovih domova.

„Sisačko-moslavačka županija je nadležna za obnovu objekata javne namjene u području zdravstva, dijela obrazovanja i dijela socijalne skrbi i obnova objekata javne namjene ide dobrom dinamikom. Prije otprilike dvije godine, kada smo preuzeli dužnost u Sisačko-moslavačkoj županiji, tražili smo najbolji način kako pomoći našim sugrađanima, koji su u potresu ostali bez svojih domova. Zato smo tražili naše ustanove da nam daju stanove, koji su u njihovom vlasništvu, na raspolaganje. I dobili smo 15 takvih stanova, koje smo obnovili, uredili i potpuno opremili i dali na raspolaganje našim sugrađanima, koji su u potresu izgubili svoje domove. Zatim smo molili ministra Bačića da nam ministarstvo nadležno za državnu imovinu dodijeli stanove koje imaju na raspolaganju na području županije. Od njih smo dobili još 15 stanova i još 2 takva stana smo dobili od Zavoda za mirovinsko osiguranje. I tih 17 stanova smo obnovili, uredili i potpuno opremili i ovaj i idući tjedan useljavamo 17 obitelji u te stanove, obitelji koje su do sada bile u kontejnerima. Kada govorimo o stanovima, zemljopisno smo pokrili čitavu Sisačko-moslavačku županiju. Od ovih sedamnaest imamo 5 stanova u Glini, tri stana u Dvoru, tri u Topuskom, tri u Gvozdu, te po jedan stan u Sisku, Hrvatskoj Kostajnici i Jasenovcu.
Ranije smo dodijelili stanove koji se nalaze u Kutini, Novskoj, Popovači, Sisku i Petrinji.“, rekao je župan Celjak.

Stanovi se dodjeljuju na jednu godinu bez naknade, naravno s mogućnošću produljenja, ovisno o tome kada će im biti obnovljeni njihovi domovi.

 

 

Foto – Sisačko – moslavačka županija

Foto: Sisačko - moslavačka županija

najčitanije