Ivana Pavić Šimetin (HZJZ) o razlozima odgode docjepljivanja

nn

Jedna od glavnih tema ovih dana je cijepljenje protiv koronavirusa, odnosno nedostatak cjepiva. Dodatan problem je izazvala informacija da oni koji su prvu dozu cjepiva dobili 4. i 5. siječnja, po drugu idu tek 9. veljače, dok su oni cijepljeni 7. siječnja, na redu već prekosutra, 28. siječnja.

Zašto je došlo do ove odgode za neke i po kojem kriteriju se dogovaralo docjepljivanje, pojasnila je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo.

„Cijepljenje 4. i 5. siječnja organizirao je Hrvatski zavod za javno zdravstvo, i do odgode na 9. veljače je došlo iz nekoliko razloga. Jedan je upravo činjenica da je te građane cijepio HZJZ, pa je tehnički bilo moguće odgoditi, na način da smo zvali stanovnike Sisačko-moslavačke županije, dok je cijepljenje 7. siječnja organizirao Zavod za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije s liječnicima obiteljske medicine, na više punktova, i to prvenstveno za stariju populaciju i kronične bolesnike prema informacijama o pacijentima koje su došle od njihovih liječnika. Drugim riječima, to cijepljenje je bilo puno teže odgoditi, organizirati da svaki liječnik obiteljske medicine zove sve svoje pacijente. Drugi razlog je taj što su cijepljenjem koje je organizirao HZJZ uglavnom cijepljene mlade i zdrave osobe, pripadnici žurnih službi i građani koji imaju prioritete u smislu da su im životni uvjeti narušeni u potresu, ali nismo imali kriterij da se radi o starijem i bolesnom stanovništvu, kao što je bio slučaj 7. siječnja.
Ono što ipak treba naglasiti je da će svi koji drugu dozu cjepiva prime 9. veljače, itekako biti cijepljeni u roku, obzirom da se druga doza može uzeti do 6 tjedana od prve doze.
Podsjećam da smo cijepili više od 6 tisuća ljudi u Sisačko-moslavačkoj županiji i da je to, ako gledamo prema broju stanovnika, daleko više nego u bilo kojoj drugoj županiji. Unutar toga su i 2 tisuće doza Moderninog cjepiva, koje je distribuirano prošli tjedan, i druga doza ide za 4 tjedna, a dolaze i nove dostave cjepiva tijekom ovog vikenda, od kojeg će isto jedan dio biti usmjeren u Sisačko-moslavačku županiju“, rekla je Pavić Šimetin, napominjući da je jako bitno da se u četvrtak 28. siječnja, kao i tog 9. veljače, odazovu svi koji trebaju primiti drugu dozu cjepiva.

„To je izrazito važno, da to dovršimo. Naime, u subotu smo cijepili određeni broj građana i primijetili smo da neki građani nisu na lokaciji gdje su bili kad su dobili prvu dozu, pa im želimo poručiti da bi bilo dobro da dođu na tu lokaciju gdje su primili prvu dozu cjepiva. Primjerice, oni koji su 7. siječnja bili u dvorani OŠ 22. lipnja, a sad su u kontejnerskom naselju – bilo bi dobro da dođu na drugo cijepljenje na istu lokaciju, u dvoranu, tim više što su nam to mahom stariji građani i oni ugroženog zdravlja, plus, sam taj grupni smještaj zna biti problematičan za poštivanje epidemioloških mjera. Dakle, bitno je da se odazovete i dođete po drugu dozu cjepiva na onu lokaciju gdje ste primili prvu“, poručuje Pavić Šimetin.

najčitanije