Inicijativom Županije od danas pružanje fizikalne terapija osobama starije životne dobi na ruralnom području

imp

županija Fizikalna 1

„Korak prema zdravlju“ naziv je projekta kojim Sisačko-moslavačka županija s jedinicama lokalne samouprave osigurava dostupnost fizikalne terapije i prijevoz osobama starije životne dobi i osobama s invaliditetom koji nisu u mogućnosti putovati do udaljenog Siska, Topuskog, Petrinje i primati prijeko potrebnu fizikalnu terapiju.

 

Sporazum o zajedničkom financiranju projekta potpisali su sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan, načelnica Majura Klementina Karanović, načelnica Hrvatske Dubice Ružica Karagić, načelnica Donjih Kukuruzara Lucija Matković, načelnik Sunje Grga Dragičević i zamjenikom načelnika Dvora Franjo Juranović.

 

 

Starije osobe i osobe s invaliditetom prevozit će se do mjesta pružanja fizikalne terapije

 

Fizikalna terapija odvijat će se u opremljenom prostoru Kulturnog centra u Majuru, za minimalno 25 starijih osoba i osoba s invaliditetom dnevno.

„Zadovoljstvo nam je danas predstaviti projekt „Korak prema zdravlju“, a putem kojeg ćemo omogućiti stanovnicima navedenih općina i grada Hrvatska Kostajnica, dakle našim sugrađanima starijima iznad 65 godina, fizikalnu terapiju ovdje u Majuru. Osim toga našim sugrađanima bit će osiguran prijevoz do fizikalne terapije, a isto tako i do mjesta gdje će im se pružati druge zdravstvene usluge. Na navedenom području živi oko 12,5 tisuća stanovnika, a od toga je, prema procjeni, 25 posto stanovništva starije od 65 godina. To su naši roditelji, naše bake, naši djedovi koji često žive u samačkim kućanstvima, koji imaju niske mirovine ili primaju socijalnu pomoć i nisu u mogućnosti ići na fizikalnu terapiju recimo do Siska.
Zbog toga osiguravamo terapiju i na ruralnom području što je posebno značajno za naše sugrađane starije životne dobi. Zadovoljstvo mi je što danas potpisujemo ovaj sporazum koji je ustvari modifikacija već postojećeg projekta, koristit ćemo prostor i opremu ovdje u Majuru. Osiguravanjem sredstava u našem proračun nastavljamo ovaj projekt na zadovoljstvo svih nas, a posebno budućih korisnika“, rekao je župan Ivan Celjak.

 

Do sada je fizikalnu terapiju koristilo preko 200 osoba, a očekuje se i više

 

Načelnica Majura Klementina Karanović u ime svih potpisnika zahvalila se županu na inicijativi i pomoći kao i kolegama načelnicima i gradonačelniku što su podržali nastavak projekta.
„Projekt „Pružamo više“ s jučerašnjim danom je završio, a iz tog projekta je nabavljena oprema za fizikalnu terapiju, vozilo koje prevozi korisnike liječniku i na terapiju, terapiju pružaju tri osobe i da nije bilo ove inicijative župana Celjaka s današnjim danom ovi bi ljudi ostali na cesti. Zahvaljujem što se ovaj projekt nastavlja“, rekla je tom prigodom načelnica Karanović.
Do sada je preko 200 korisnika, starijih osoba iznad 65 godina i osoba s invaliditetom, koristilo ovu uslugu. Obzirom da se danas potpisanim sporazumom povećava broj partnera u projektu za očekivati je da će se znatno povećati i broj korisnika.

 

Veliko zadovoljstvo radi nastavka projekta je iskazala i korisnica projekta iz Hrvatske Kostajnice Višnjica Paunović kao i fizioterapeutkinja iz Petrinje Marina Cvitaš.

 

 

Foto – SMŽ

najčitanije