HZJZ ukinuo obvezne maske u školama, fakultetima, domovima, na snazi ostaju samo tri mjere

imp

Nacionalni stožer civilne zaštite od subote ukida gotovo sve mjere koje se tiču dosadašnjih ograničenja.
Na snazi ostaje samo obveza korištenja maske za zaposlenike i pacijente u zdravstvenom sustavu i zaposlenike ustanova socijalne skrbi.
Nema više zabrane ulaska u RH bez obzira iz kojih zemalja i iz kojeg razloga se dolazi. Osobama koje ulaze u Hrvatsku iz zemalja EU ne treba Covid potvrda za ulazak, dok je ona potrebna za sve ostale državljane.

 

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je dokument kojim potvrđuju da maske više nisu obvezne ni u školama, na fakultetima i u domovima. Na snazi za obrazovne institucije i domove ostaju samo tri temeljne higijenske mjere.
Kako navode u HZJZ-u, uzimajući u obzir aktualnu epidemiološku situaciju i značajke omikron-varijante virusa SARS-CoV-2, osim osnovnih epidemioloških mjera, ukidaju se sve mjere i preporuke za sve odgojno-obrazovne ustanove, od predškolskog uzrasta do visokog obrazovanja, uključujući učeničke i studentske domove.

 

Osnovne epidemiološke mjere koje ostaju na snazi su:
– Svakodnevno primjereno čišćenje prostorija (kao prije pandemije).
– Redovito i pravilno pranje ruku.
– Prostor u kojem se boravi treba provjetravati više puta dnevno. Kad je lijepo vrijeme, preporučuje se ostaviti otvorene prozore. Klimatizacijski i ventilacijski uređaji mogu se koristiti tako da su redovito i odgovarajuće održavani.
– Maske nisu obavezne. Maske ne preporučuju za djecu predškolske dobi i učenike prva četiri razreda osnovne škole. Ostali, a posebno odrasli, mogu i dalje nositi maske ako smatraju da su im potrebne, a preporučuju se svima s kroničnim bolestima koje mogu dovesti do težih oblika bolesti COVID-19 ako im zdravstveno stanje omogućuje nošenje maske.

najčitanije