Građanima Petrinje besplatan upis na godinu dana i mogućnost čitanja e-knjiga

mradenovic

Gradska knjižnica Požega daruje besplatan upis svim stanovnicima Petrinje i prigradskih naselja na godinu dana. Budući da je petrinjska knjižnica oštećena u potresu i zbog toga još ne može pružiti knjižničnu uslugu svojoj zajednici, Gradska knjižnica Požega je u dogovoru s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Petrinja omogućila besplatno učlanjenje i pristup bazi e-knjiga za sve građane s toga kraja koji trenutno ne mogu doći do knjige. Mali je to znak podrške i pažnje uslijed tegoba koje su zadesile stanovnike potresom pogođenog područja zasnovan na međuknjižničnoj suradnji i vođen motom: Kad potresi ruše zidove, ljudi grade mostove. Most na putu prema knjizi u ovom se slučaju proteže od Požege do Petrinje.

Gradska knjižnica Požega u svojoj knjižničnoj bazi ima pristup knjigama u novom, digitaliziranom obliku. E-knjigama može se pristupiti putem računala, tableta ili mobilnog uređaja, a osim beletristike, mogu se pronaći i naslovi iz struke. Za čitanje e-knjiga potrebno je imati aplikaciju ZakiBook te pristupne podatke koje svaki korisnik Gradske knjižnice Požega dobije upisom, a bazu e-knjiga možete pretražiti na sljedećoj poveznici: https://bit.ly/3jivyze. Upravo zbog toga je baza e-knjiga rješenje za Petrinjke i Petrinjce koji nemaju knjižnične usluge na raspolaganju. Postupak upisa vrlo je jednostavan, potrebno je na mail adresu [email protected] poslati svoje podatke (ime, prezime i adresa prebivališta) te slijediti upute koje će zainteresirani povratno dobiti mailom. Mogu se posuditi najviše dva naslova e-knjiga odjednom, odnosno pet naslova unutar kalendarskog mjeseca koji se mogu istovremeno čitati na četiri uređaja. Rok posudbe je 30 dana, a sva dodatna pitanja možete uputiti na navedeni mail.
Prema tome, svi građani grada Petrinje i prigradskih naselja koji žele posuđivati i čitati e-knjige, javite se na e-mail adresu [email protected] na koju trebate poslati svoje podatke (ime, prezime i adresa prebivališta) i u nekoliko jednostavnih koraka prijeći ćete most koji će vas dovesti do knjige i čitanja.
U Godini čitanja, uslijed pandemije i smanjene mogućnosti organizacije i sudjelovanja u kulturnim događanjima, na do sada uobičajene načine, jedna od kulturnih djelatnosti koja bi u ovoj situaciji mogla priskrbiti više pozornosti i vremena jest upravo čitanje. Budući da je čitanje jedan od preduvjeta sudjelovanja u kulturi, ono izravno i neizravno utječe na poboljšanje ukupne kvalitete života pojedinca i društva što nam je u ovim iznimnim okolnostima prijeko potrebno.

najčitanije