U Majuru održan II. Festival vune

Vuna

 

Majur je u subotu, 13. travnja 2024. postao najveći centar vune u Hrvatskoj i šire. II. Festival vune okupio je brojne stručnjake u području ovčarstva, tekstilne industrije i drugih relevantnih područja vezanih za iskorištavanje vune te ljubitelje i proizvođače uporabnih i odjevnih predmeta od vune. Započeo je međunarodnom konferencijom pod nazivom “Vuna kao pokretač razvoja pametnog sela” na kojoj su izlagali Vesna Jakić (Ruta Cres), Žiga Srblin (Soven d.o.o., Selnica od Dravi, Slovenija), Karla Škorjanc (PZ otoka Krka), Vlatka Tomašić (Ministarstvo poljoprivrede), Rodoljub Džakula (OPG Džakula, Sjeverovac, Općina Sunja) i Željko Knezić (umirovljeni profesor s Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu). Poslije konferencije uslijedila je panel rasprava o inovacijama i otvaranju novih radnih mjesta na koju su se pridružili i brojni izlagači na izložbeno-sajamskom prostoru poput Jasminke Gršković (OPG Gršković, Krk), Barbare Jerman Šević (Kostajnica, BiH), Dragica Jerkov (Fema d.o.o., Woolee gnojiva od vune, Otočac) i drugi.

 

Vuna 3

Posebna atrakcija Festivala bila je modna revija proslavljene hrvatske dizajnerice Mine Petre koja se predstavila svojom bogatom kolekcijom vunene odjeće. Reviju je nosilo petnaestak djevojaka i žena, uglavnom iz Majura i okolnih mjesta, a njima su se pridružile i Marijana Petir, zastupnica u bivšem sazivu Sabora, i Anita Sinjeri Ibrišević, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvoj, zaštitu okoliša i prirodu Sisačko-moslavačke županije. Na Festivalu su se također održale i zanimljive radionice i demonstracije poput striženja ovce, mokro i suho filcanje vune, predenje i tkanje koje su privukle i odrasle i djecu. Središte zbivanja u Majuru bio je prostor Woonka – Centra vune kao interpretacijski centar vune, jedini takve vrste u Hrvatskoj, koji je otvoren 2022. u zgradi Kulturnog centra.

 

“Kao načelnica Majura, malog mjesta na Banovini, izuzetna mi je čast što smo mogli ugostiti zaljubljenike u vunu iz cijele Hrvatske i postati na današnji dan centar zbivanja vezanih za vunu u Hrvatskoj. Imali smo međunarodnu konferenciju, goste iz susjednih Slovenije i Bosne i Hercegovine i u kreiranju programa Festivala kao i djelovanja Woonka željeli smo privući i mlade vrtićke, osnovnoškolske dobi i odrasle.

Vuna 2

 

Cilj konferencije i festivala bio je promovirati vunu kao zaboravljenu sirovinu koja može postati pokretač razvoja u ruralnom području, pokrenuti ideje za primjenu vune u razvoju turizma te njezinu primjenu u izradi suvenira te inovacijama i modernism tehnologijama. Projekt je sufinanciran sredstvima Nacionalne mreže Zajedničke poljoprivredne politike i Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

najčitanije