Sanirana klizišta i lokalne prometnice na području Hrvatske Kostajnice

imp

Kukuruzari Celjak Havaji

Na području Selišta Kostajničkog došlo je nakon potresa na dvije lokacije do stvaranja kliznih ploha (u duljini 50 m na klizištu 1 te 55 m na klizištu 2) te stvaranja ulegnuća kolničke konstrukcije i formiranja pukotina na kolniku.

 

U oba klizišta ukupno je ugrađeno 159 pilota, a uz njih je saniran i asfaltni kolnik. Na kritičnim su mjestima dodani i odbojnici i tako povećana sigurnost prometovanja.

 

Radovi na sanaciji počeli su krajem 2022. godine,a završeni u ožujku ove godine. Sanirana klizišta i prometnice obišao je danas sa suradnicima župan Ivan Celjak.
Ukupna vrijednost sanacije oba klizišta je 360 000 €, rekao je župan Ivan Celjak i dodao: „Na području Selišta Kostajničkog i na području Čukura sanirane su ceste nakon potresa. Vrijednost sanacije tih cesta je ukupno preko 340 000 € i sada stanovnici mogu koristiti cestu i biti sigurni da neće doći do klizanja ceste prema provaliji.“

Velika je važnost sanacije prometnice u tome, rekao je gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan, što je riječ o jedinoj cesti koja povezuje naselje s gradom Hrvatska Kostajnica, te s općinom Sunja, preko Meminske, s druge strane. Dodao je i da nikad u povijesti nije ova prometnica tako kvalitetno asfaltirana. Napravljena je podloga, 15 cm nosivog sloja i 7 cm habajućeg sloja asfalta.

 

Stanovnik Selišta, Miroslav Ivezić je, zahvaljujući županu, gradonačelniku i Vladi RH napomenuo kako bi, da je cesta ostala izvan uporabe, stanovnici morali praviti 15 km više da bi došli do hitne pomoći, trgovine i slično, tako da je cesta neupitno od životne važnosti.

Župan Celjak je sa suradnicima posjetio i Mečenčane, naselje na području općine Donji Kukuruzari, gdje traju radovi na cjelovitoj obnovi zgrade Osnovne škole Katarina Zrinska, koja je teško oštećena u potresu.

 

Osnovna škola Katarina Zrinska Mečenčani započela je s radom 2006. godine, kao novoosnovana škola. Tijekom razornih potresa teško je oštećena te je izvođenjem nastave nastavljeno na dvije izmještene lokacije i to u Osnovnoj školi Davorina Trstenjaka i Srednjoj školi Ivana Trnskog u Hrvatskoj Kostajnici.
Upisno područje Osnovne škole Katarina Zrinska Mečenčani pokriva 15 naselja Općine Donji Kukuruzari koja su koncentrično smještena oko škole na udaljenosti do 10 km. Školu pohađaju 43 učenika.

 

Sisačko-moslavačka županija trenutno provodi cjelovitu obnovu zgrade koja obuhvaća radove sanacije i ojačanja konstrukcije zgrade, demontažu kompletne toplinske izolacije te ugradnja nove, promjenu rasporeda učionica radi optimalnije iskoristivosti prostora, završne građevinske i obrtničke radove uređenja prostora te zamjenu unutarnje stolarije.

Načelnica općine Donji Kukuruzari Lucija Matković zahvalila je Sisačko-moslavačkoj županiji i Vladi RH što ovo područje nije zaboravljeno i što se ovdje ulaže uistinu mnogo snage, energije i novaca: „Veselimo se što će prije početka iduće školske godine škola biti obnovljena i što će učenici krenuti napokon ponovo u svoju školu.“

 

„Možemo izvijestiti javnost da su radovi na konstrukciji završeni, čeka nas još završetak radova do cjelovite obnove. Završetak radova očekujemo tijekom ljeta i OŠ Katarina Zrinska Mečenčani moći će u rujnu primiti svoju djecu u matičnoj školi. Djeca će moći nastaviti svoje obrazovanje u Mečenčanima. Vrijednost ovog projekta je otprilike 970 000 €.“, rekao je župan Celjak.

Foto: Sisačko - moslavačka županija

najčitanije