Dvor: Građani još jednom prosvjedovali protiv odlagališta radioaktivnog otpada

mradenovic

261020211635229707.jpeg

Građanska inicijativa „Zelena Banovina“ u ponedjeljak je organizirala mirni prosvjed ispred zgrade Općine Dvor. Ponovno su poslali poruku da se protive odlaganju nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, odnosno u Čerkezovcu. Prosvjed je počeo u isto vrijeme kada i sjednica Općinskog vijeća. Na sjednici su predstavnici Fonda za financiranje razgradnje Nuklearne elektrane Krško trebali predstaviti Nacionalni program Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.
Jedna od točaka Dnevnog reda trebala biti prezentacija Nacionalnog programa te upoznavanje s planiranim aktivnostima uspostave Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpad, kojeg su trebali predstavili predstavnici Fonda za financiranje razgradnje Nuklearne elektrane Krško. Do prezentacije direktora Fonda Hrvoja Prpića nije došlo jer je Vijeće jednoglasno usvojilo zaključak iz 2015. godine kojim se protive izgradnji odlagališta. Prije same sjednice medijima se obratio Vlado Ribić, član Stožera za spriječavanje odlaganja nuklearnog otpada na području Općine Dvor te rekao: „Svrha ovog protestnog skupa je poruka građana da ne želimo nuklearni otpad. Riječ je o tome da je došao jedan dopis od Fonda kojim žele da se uključi javnost u pružanje informacija, edukacije i uključivanje javnosti u proces odlučivanja i tako dalje, da se uspostavi Centar za zbrinjavanje. Ta kategorija Centar za zbrinjavanje je nešto novo, pošto je prvenstveno prvo bilo govora o skladištenju, pa trajnom skladištenju, sada je riječ o Centru. I dalje želim naglasiti da mi građani ne želimo nuklearni otpad na području Općine Dvor. To je poruka svima, ali poruka i našem Općinskom vijeću da vijećnici znaju i uvaže glas ovih ljudi koji su im dali mandate“.

Na prosvjedu je sudjelovao i petrinjski gradonačelnik i saborski zastupnik Darinko Dumbović koji je još jednom podsjetio kako je odlagalište u Čerkezovu neprihvatljivo iz gospodarskih, političkih, sigurnosnih i ekoloških faktora. Dumbović je napomenuo i kako od načelnika općine i župana očekuje da jasno kažu svoje mišljenje o ovom pitanju.
„Mene strašno smeta od razine župana koji nikada nije imao stav, pa i od načelnika, da kažu jasno. Ako govore da su protiv toga, ja kao gradonačelnik Petrinje bi rekao, imate samo jednu točku, a to je da nemate ovdje što tražiti“, ističe Dumbović, te podsjeća kako ćemo izgradnjom ovog odlagališta dobiti etiketu nuklearnog otpada.
„Ovo područje, kada pogledamo kroz povijest, ima svoju priliku. S nuklearnim otpadom mi smo izgubili sve i jednu priliku. Ovdje moramo reći jasno da smo se kroz zadnjih 10 i 15 godina borili da Hrastovačka, Trgovska i Zrinska gora i ostale gore budu zaštićeno područje. Međutim treba jasno reći da se radi o poltronskoj politici svih onih koji danas jesu ovdje i bili su u više navrata, a odlučuju o samo jednoj stvari, o jednoj točci, da nema ovdje nuklearnog otpada. To je za nas katastrofalno jer znamo da po zakonima, Ustavu, po svemu onome što govori europska konvencija, da pravo ljudi, lokalne samouprave mora biti temeljno pravo da oni mogu uzeti stvar u svoje ruke“, rekao je Dumbović te dodao da je ovo područje idealno za ekološku proizvodnju, da okolica Dvora obiluje pitomim kestenom te izvorima vode.
Nakon održane sjednice, prosvjednicima se obratio općinski vijećnik Branislav Joka „Vladajući su danas tobože htjeli prikazati da su oni protiv nuklearnog otpada, načelnik se pozivao na zaključak iz 2015. godine, a načelnik je zaboravio da smo mi iz opozicije tada sazvali Općinsko vijeće, hitnu sjednicu Općinskog vijeća i da smo mi na toj sjednici predložili da se donese odluka da se Općinsko vijeće ograđuje od odlagališta nuklearnog otpada na Čerkezovcu. Oni da bi izbjegli odluku, načelnik je predložio da bude zaključak. On ima većinu u Općinskom vijeću i to je tako prošlo. Mi ne želimo i nećemo odlagalište nuklearnog otpada na Čerkezovcu i to je stav ovoga naroda“.

najčitanije