Dogovorio kupnju s nepoznatom osobom i ostao bez novca

imp

Policija Internetske Prijevare

Policiji je prijavljena računalna prijevara počinjena na štetu 43-godišnjaka s područja Popovače. Nakon dogovora oko kupnje nepoznati ga je počinitelj putem WhatsApp aplikacije naveo da upiše podatke s kartice tekućeg računa. Nakon što je dao tražene podatke primijetio je da mu s računa nedostaje novac i shvatio je da je prevaren.

 

Policija traga za počiniteljem, protiv kojeg će biti podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

 

Počinitelji, u komunikaciji s oštećenim osobama, najčešće koriste mobilnu aplikaciju WhatsApp putem koje prosljeđuju poveznice phishing/lažiranih mrežnih stranica trgovačkih društava koja se bave dostavom robe.

 

Na taj način prikupljaju osobne podatke i podatke o bankovnim karticama te CVV broju kartice i potom kasnije zadaju neovlaštene transakcije na raznim internetskim prodajnim mjestima u inozemstvu. Ovakvi napadi su učestali te policija ponovo upozorava građane na opasnost davanja osobnih i financijskih podataka nepoznatim osobama.

 

Iz policije pozivaju na dodatan oprez, a ukoliko se smatrate oštećenima, savjetujemo da prijavu podnesete u policijskoj postaji na čijem postajnom području imate prebivalište.

 

 

Foto – PU sisačko – moslavačka

najčitanije