Dodijeljene stipendije za deficitarna zanimanja

st

261020211635285929.jpeg

U prostorijama Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije danas je potpisan Sporazum o zajedničkoj provedbi projekta stipendiranja učenika za deficitarna zanimanja.
Uspješnom društvu, naglašava Željko Vrbanus, predsjednik županijske komore, potrebni su i visokoobrazovani mladi ljudi, ali i obrtnici. Ipak, sve je manje mladih koji se odlučiju na upis srednjoškolskih smjerova koji mlade pripremaju za obrtnička zanimanja – nedostaje nam tesara, zidara i ostalih deficitarnih zanimanja.
Četrnaestu godinu zaredom Obrtnička komora Sisačko-moslavačke županije podijelila je stipendije mladima koji su se odlučili za deficitarna zanimanja.
‘Krenuli smo s pet stipendista i jednim stipenditorom. Sad su tu već svi gradovi i općine, tri udruženja, Županija i Ministarstvo’, rekao je Željko Vrbanus, dodajući kako s 55 učenika u ovom programu naša županija pokriva više od polovice stipendiranih učenika za deficitarna zanimanja u Republici Hrvatskoj.
Sisačko-moslavačka županija ima tradiciju podupiranja obrtnika bez obzira na vlast, a sudjelovanjem u ovom projektu posebno želi pomagati buduće obrtnike. Na jednu uloženu kunu dolaze 3 nove – Županija daje 25% sredstava a Ministarstvo obrta 75%, što je, kaže dožupan Marin Piletić, financijašima uvijek drago čuti . Zato daju potporu projektu koji će pomoći obrtnicima da stanu na noge.
‘Ovu su županiju izgradili obrtnici. Oni su i dalje u svim ovim gospodarskim teškoćama najžilavije tkivo. Njima je najlakše dići se na noge, i očekujem da ćemo nastaviti suradnju, ne samo po pitanju sufinanciranja stipendija nego i vezano uz cijeli niz drugih, otvorenih pitanja’, rekao je Piletić.
Stipendisti kao glavni razlog upisivanja tih deficitarnih smjerova navode ono najbitnije – mogućnost brzog pronalaska posla. Također, financijska potpora dobro će im doći za pokrivanje troškova prijevoza, udžbenika, opreme i ostalog.

najčitanije