Dani OraH-a u Petrinji

st

261020211635282762.jpeg

U organizaciji grada Petrinje a na inicijativu ORaH jučer je u Hrvatskom domu u Petrinji održana Tribina pod nazivom “Gospodarski, socijalni i okolišni potencijali konoplje”.

Prije same tribine Petrinja je dobila svoj informacijski ured OraH-a, koji je otvorila saborska zastupnica i predsjednica stranke, dr.sc. Mirela Holy, zajedno s vodstvom stranke. Uz informacijski ured, tu je i novoosnovana podružnica Petrinje, s povjerenikom g. Slavenom Vujićem.

U Hrvatskoj se industrijska konoplja ponovno proizvodi. Trenutno uzgajivače i proizvođače usporava zakonska regulativa koja još uvijek ne dopušta korištenje stabljike u proizvodnim procesima iako zemlje EU rade upravo suprotno, pogotovo one najrazvijenije. U Hrvatskoj se jedino dopušta uzgoj sjemenja. ORaH se zalaže za promjenu takvih zakona, te što hitnije izjednačavanje s EU normama oko konoplje. Konoplja je, kažu iz OraH-a, isplativa jer se dobiva poticaj od strane države, a biljka je izuzetno zahvalna za sadnju u našim krajevima. Konopljarstvo je također dio tradicije naših krajeva oko rijeka.

‘Konoplja se ne šprica, otporna je na sve poznate nametnike, a osim zemlje potrebno je gnojiva i vode’, rekla je izlagačica na tribini, magistrica agronomije Katica Vuletić, članica ORaHa.

Prilikom posjeta Petrinji, Mirela Holy se osvrnula i na priopćenje OraH-a vezano uz pitanje sudbine hrvatskih rafinerija.

Od Vlade traže da iskoristi sve instrumente koji su joj na raspolaganju. S obzirom na još uvijek veliki udio u vlasništvu INA-e, Vlada bi, kaže Holy, trebala učiniti sve što je u njezinoj moći da se nastavi prerada nafte u hrvatskim rafinerijama.

Trenutni scenarij, kaže Holy, ipak nije neočekivan.

‘Ja sam još kao zastupnica 2008. godine vidjela u kojem pravcu ide operacija MOL-a. Bilo mi je jasno da će zaustavljanje modernizacije kao konačan scenarij imati zatvaranje rafinerije. Nadam se da će pritisak na Vladu od strane radnika polučiti rezultate i da će Vlada iskoristiti svoj utjecaj kojeg ima u Nadzornom odboru i Upravi INA-e i da će se zadržati rad hrvatskih rafinerija’.

Holy nastavlja kako u OraH-u smatraju da je potrebno promijeniti poslovnu strategiju. Predlažu preobrazbu sisačke rafinerije po modelu nekih u Europskoj uniji koje prerađuju biogoriva.

najčitanije