Danas se očekuje spajanje dva vodena vala

imp

261020211635287978.jpeg

Nema odmora a niti spavanja za stanovnike na području naše županije koji žive na poplavom ugroženom području. Naime kako je izvijestio Stožer za zaštitu i spašavanje Sisačko moslavačke županije stanje nije nimalo lako.
Prognoziraju kako će se tijekom sutrašnjeg dana, u popodnevnim satima spojiti dva vodena vala koji Savom stiže iz Zagreba, odnosno Slovenije, te Kupom iz Karlovca.

„Očekuje se da će se ta dva vala preklopiti baš na području Sisačko moslavačke županije što će uzrokovati teško otjecanje poplavnih voda s područja cijele županije i morat će se porovoditi vrlo opsežne mjere obrane od poplava, gotovo na ukupnom području Sisačko moslavačke županije. Iz tog razloga svi smo svjesni svojih zadataka i obveza, obavili preventivne pripreme da bismo znali tko što radi, tko je za što odgovoran i kako bismo u što većoj mjeri uspjeli zaštiti poplavom ugroženo područje.“ – kazao je Zoran Đuroković, voditelj glavnog centra obrane od poplava.

Đuroković je još naglasio kako će zbog visokih vodostaja i vrlo velikih količina oborina retencije Lonjsko i Odransko polje biti uskoro pune, te da dodatnu opasnost predstavljaju nabujale rijeke Glina, Una koja raste, Lonja, Odra, koje će dodatno opteretiti rijeke Kupu i Savu, te otežati otjecanje vode s područja Siska i Županije.

Zbog velike opasnosti od poplava koja prijeti području naše županije boravi oko 250 pripadnika HV-a koji zajedno sa mještanima grade zečje nasipe te učvršćuju nasipe u Žažini i Sunjskom Selištu. No zbog trenutnog stanja dožupan Zdenko Vahovec najavljuje dolazak novih vojnika.

„Dogovoreno je da se dodatno angažira još 220 vojnika. U Letovanić će biti raspoređeno 100, te na područja Petrinje i Starog Praćna po 60 vojnika. Pripremljeni su i planovi za evakuaciju ljudi i stoke, ako do evakuacije dođe. Vreća za pijesak i pijeska za sada ima dovoljno, a Hrvatske vode dopremile su u Sisak još ljudi, pumpi i strojeva iz ostatka Hrvastke.“ – rekao je dožupan Vahovec.

najčitanije