Vodostaj Une u opadanju, izvanredne mjere obrane od poplava na rijeci Kupi

imp

Voda Na Cesti

Situacija u Hrvatskoj Kostajnici kad je vodostaj Une u pitanju je bolja. Kakva je tamo trenutna situacija za Media servis je izvijestio zapovjednik DVD-a Hrvatska Kostajnica Petar Prpić.

 

“Stanje u Hrvatskoj Kostajnici je pod kontrolom, polako povlačimo pumpe, ljudi su i dalje u aktivnom dežurstvu spremni ukoliko bude potrebno za intervencijama. Una je u opadanju, no i dalje je cesta prema Dvoru zatvorena i odsječena. Tijekom kasnog popodneva očekujemo da će se voda povući s cestovnog pravca, ali za svaki slučaj naši timovi u Kostajnici i na Dvoru su na terenu i spremni su reagirati ako za to bude bilo potrebe.”, rekao je Prpić.

 

Kako je cesta prema Dvoru i dalje zatvorena, mjesto Kuljani je još uvijek odsječeno. Pripadnici HGSS-a i Crvenog križa čamcima mještanima dovoze vodu i osnovne potrepštine.
Izvanredne mjere obrane od poplava su i na rijeci Kupi u lekeničkom, petrinjskom i sisačkom području, no vodostaj je kod Farkašića jutros počeo stagnirati.
U Petrinji i Staroj Drenčini postavljaju se vreće s pijeskom, a u predjelu Krnice tzv. boks-barijere. Sve angažirane snage i službe i dalje su na terenu.

 

„Opasnosti za kuće nema. Službe rade boks-barijere koje garantiraju da neće do probijanja vode prema kućama. Možemo biti sretni da vodostaj stagnira, vjerujemo u dobar rasplet“, rekao je za HTV jutros Željko Tonković, načelnik Civilne zaštite Petrinje.

 

Izvanredne mjere obrane od poplave vrijede i za područje Save kod Jasenovca gdje su također neke lokalne ceste poplavljene, no otvorene su ustave te se voda pušta u retenciju Lonjsko Polje tako da vodostaj Save kod Jasenovca sada stagnira.

 

Prema podacima HAK-a zbog vode na kolniku u Sisačko – moslavačkoj županiji zatvorene su sljedeće prometnice:

DC47 Rosulja-Hrvatska Kostajnica-Dvor;
ŽC3131 Gornja Jelenska-Podgarić;
ŽC3156 Mala Gorica-Žažina (na makadamskom dijelu ceste);
ŽC3167 Međurić-Malo Vukovje;
ŽC3275 Stankovac-Slana u mjestu Donje Jame;
ŽC3253 Košutarica-Mlaka;
ŽC33086 Skela-Donje Selište u mjestu Donja Skela;
LC33175 Javornik-Dobretin u mjestu Stanić Polje;
NC8 Madžari-Blinja

 

 

 

Foto – Ravnateljstvo civilne zaštite RH

 

 

najčitanije