Dan grada Kutine i Petrovo – slavlje kutinsko

imp

Post Image 2

Dan grada Kutine obilježavat će se u tjednu od 26. lipnja do 2. srpnja, najavljuju iz Turističke zajednice Grada Kutine.

20230615_091844

Po prvi put će se, umjesto dosadašnjeg 10. studenog, Dan grada Kutine slaviti 29. lipnja, na blagdan sv. Petra i Pavla. Uz dobro poznato ‘’Petrovo – slavlje kutinsko’’, sv. Petra se štuje kao zaštinika obrtnika, stoga se na taj dan slavi bogato povijesno uporište, obrtništvo, zanat, tradicija te kulturno naslijeđe svih kutinskih predaka.
Tijekom sedam dana trajanja kulturnog-povijesnog, edukativnog, eno-gastro, zabavnog i glazbenog programa, može se reći kako je sadržaj vrlo zanimljiv i raznolik te je namijenjen svim uzrastima, od najmlađih do najstarijih posjetitelja. U kreiranju programa sudjelovale su gradske ustanove, udruge, zajednice, trgovačka društva, a organizatori su Grad Kutina, Turistička zajednica grada Kutine i Športski centar Kutina.

PROGRAM - Dan grada Kutine i Petrovo_1. dio

Blagdan sv. Petra i Pavla započet će 29. lipnja u 8:00, svetom misom zahvalnicom za Dan grada Kutine u baroknoj crkvi Blažene Djevice Marije Snježne u Kutini. Svečana sjednica održat će se 29. lipnja u 11:00 sati, a gledatelji će imati priliku pratiti ju uživo, putem You Tube kanala. Uz osvrt na prethodnu kalendarsku godinu i postignute rezultate, uručit će se ”Nagrada za životno djelo” pateru Marianu Passeriniju, za dugogodišnje nesebično zauzimanje za potrebe starijih, bolesnih i pogođenih demencijama, posebice Alzheimerovom bolešću osnutkom Zaklade Ivanova kuća, i ustrajno širenje glasa svetosti brata Ivana Bonifacija Pavletića čime promovira Kutinu i Moslavinu širom Hrvatske i diljem svijeta. Dan ranije, 28. lipnja obilježit će se 32. obljetnica 56. samostalne bojne HV Kutina, koja je imala odlučujuću ulogu u oslobađanju Bujavice, jednog od prvih oslobođenih sela u Domovinskom ratu, ali i u cjelokupnoj obrani Moslavine i ovog dijela Hrvatske.

PROGRAM - Dan grada Kutine i Petrovo_ 2. dio

Ovogodišnji program Petrova – slavlja kutinskog kreiran je kulturno-povijesnom te turističko-sportskom komponentom. Uz predstavljanje gradskih zborova i KUD-ova u okviru ”Susreta u pjesmi” i ”Petrovskih folklornih susreta” te raznih aktivnosti gradskih udruga, klubova i ustanova koje tijekom cijele godinu obogaćuju društveni život grada Kutine, program će obuhvatiti prezentaciju starih zanata, sajamski dio s izlagačima domaćih, lokalnih proizvoda i rukotvorina, uličnu animaciju, dječji program, tradicijske igre, osvjetljavanje gradskih ustanova, radionice ručne izrade predmeta, edukativne izložbe, cestovnu utrku ”5 za Petrovo”, mnoštvo sportsko-rekreativnog sadržaja te brojne druge aktivnosti.

 

Završnicu najvećeg kutinskog slavlja na prostoru Trga dr. Franje Tuđmana obogatit će glazbeni koncerti: A_LIVE / A_STRANA VOKALISTI u četvrtak (29.6.), PETAR GRAŠO (30.6.) i VATRA (1.7.).

najčitanije