Celjak: „Ja sam protiv toga da naši gradovi, naše općine, naša županija budu atraktivna destinacija za obradu bilo koje vrste otpada“

imp

Jedno od pitanja na Aktualnom satu Županijske skupštine odnosilo se i na požar na prostoru tvrtke koja se bavi prikupljanjem i obradom otpada u Novom Pračnu.

MOST-ovu vijećnicu Lucu Gašpar Šako zanimalo je što se poduzima po tom pitanju.
„24 dana ljudi udišu otrov, udišu to što gori u Novom Pračnu. Dimi se svaki dan. Zapalilo se opet prekjučer. To je jako opasno za građane Sisačko-moslavačke županije. Imamo građane koji su inicijativom prosvjedovali protiv toga. Oni traže odgovore, ali ih ne dobivaju. Pitanja su otvorena za zagađenost vode, tla, poljoprivrednih plodova…..Mole nadležne da se hitno intervenira da se požar ugasi do kraja i požarište temeljito sanira te da se provede istraga o svemu. Postavljaju i pitanje kako je moguće da se jedan požar ne može ugasiti 24 dana?“, rekla je Gašpar Šako.

Odgovarajući na pitanje župan Ivan Celjak je najprije pojasnio postupak izdavanja dozvole.
„Sukladno zakonu, nadležni Upravni odjeli županija izdaju dozvolu za obradu neopasnog otpada, a ministarstvo nadležno za zaštitu okoliša izdaje dozvolu za obradu opasnog otpada. Te dozvole se izdaju ili ne izdaju sukladno tome jesu li ili nisu ispunjeni zakonski uvjeti. Tu nema mogućnosti diskrecijskog odlučivanja. Tu ne može odlučiti niti službenik, niti pročelnik, niti župan, niti ministar, a niti službenik u ministarstvu diskrecijskom ocjenom. Ako su ispunjeni zakonski uvjeti mora se izdati, ako nisu ne smije se izdati. I to je to.“, pojasnio je župan proceduru dodajući kako županija odluku izdaje na temelju potvrda gradova i općina.

 

„Kada dođe investitor na područje nekog grada, taj investitor pošalje pismo namjere gradu ili se javi gradu ili gradonačelnici i kaže dobar dan, ja sam taj i taj, želim obrađivati opasan i neopasan otpad i tako dalje. Onda mu grad kaže vi ste nama prihvatljivi ili vi nama niste prihvatljivi. Između ostaloga, jedinice lokalne samouprave u cijelom tom postupku izdaju potvrdu smije li se ta djelatnost obavljati na tom području ili ne smije. To je jedan od dokumenata na temelju koje se donosi odluka o izdavanju dozvole.“, rekao je župan naglašavajući da je on protiv toga da se bilo gdje na području županije obrađuje otpad.

 


„Što se tiče mene osobno, što se tiče politike Sisačko-moslavačke županije dok god sam ja župan, ja sam protiv toga da naši gradovi, naše općine, naša županija budu atraktivna destinacija za obradu bilo koje vrste otpada. To sam jasno rekao prije nekoliko godina, ja to vrlo jasno kažem sada, a ponovit ću to bilo kada i bilo gdje u budućnosti. Protiv toga sam da grad Sisak, kao sjedište i središte županije bude atraktivna destinacija za obradu svih vrsta otpada.“ rekao je župan Celjak te naglasio kako je prevažna tema da bi se o njoj politiziralo.

najčitanije