Bolnica nabavila suvremeni uređaj za potrebe oralne kirurgije

imp

cbct aparat 6

Sisačka bolnica prva opća bolnica u Hrvatskoj u kojoj je uslugu snimanja CBCT uređajem moguće obaviti na uputnicu

Iako je potresom devastirana i radi u otežanim uvjetima sisačka bolnica kroz nabavu suvremenih uređaja nastoji svojim pacijentima pružiti najbolju moguću bolničku skrb.
„Bolnica u Sisku zadnjih godina stvarno živi turbulentno, izazovno. Tri godine smo gradili bolnicu, nakon toga smo se borili i još uvijek se borimo s koronom; prije godinu dana bio je i potres – skoro smo ostali bez bolnice, ali bolnica se stalno diže. Nastojimo pružiti što veći nivo zdravstvene zaštite, ali ono što je bit svega je to što se želimo i nastojimo i dalje razvijati“, rekao je ravnatelj OB „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak, Tomislav Dujmenović.

Jedan takav nabavljen je ovih dana. Radi se o suvremenom uređaju za potrebe oralne kirurgije i Opća bolnica „dr. Ivo Pedišić“ jedna je od četiri zdravstvene ustanove u Hrvatskoj koja ima taj uređaj.
„Uređaj je na odjelu za radiologiju, no koristit će prvenstveno otorincima, odnosno našim oralnim kirurzima. Naravno ne samo njima nego će služiti i drugim oralnim kirurzima iz naše županije, a vjerujem i šire. Stvar je u tome da smo mi zapravo četvrta ustanova u Hrvatskoj gdje će te moći odraditi pregled na tom uređaju, koji se skraćeno zove CBCT, preko uputnice, a ne, kao do sada, da ćete morati ići kod privatnika i taj pregled platiti. Dakle taj CBCT uređaj u sebi ima, osim što se čuje ta kratica CT, mogućnost kompjuterizirane tomografije gornje i donje čeljusti, ali isto tako može raditi klasičnu snimku gornje i dolje čeljusti, odnosno ortopan.“, pojasnio je dr. Dejan Čanak, voditelj Odjela za radiologiju sisačke bolnice.

CBCT je posebna vrsta rendgenskog uređaja koji se koristi kada obične stomatološke rendgenske snimke zubi nisu dovoljne. Ova vrsta skenera koristi posebnu vrstu tehnologije za proizvodnju trodimenzionalnih (3D) slika zubnih struktura, mekih tkiva, kosti i živčanih putova u kraniofacijalnoj regiji u samo jednom skeniranju.

To će nam, napominje oralni kirurg dr. Niko Krakar, uvelike olakšati rad:“ Radi se zaista o modernom, dijagnostičkom, uređaju prvenstveno namijenjenom trodimenzijalnom snimanju malih polja na čovjekovom tijelu. To može biti gornja ili donja čeljust, obije čeljusti ili samo segmenti čeljusti, čeljusnog zgloba, nosa, sinusa itd. Kako se radi o malim poljima tako je i doza ionizirajućeg zračenja daleko manje, čak i u nekim slučajevima u prosjeku i 60 puta manja, u odnosnu na klasični CT uređaj, a preciznost je izrazito velika. Shodno tome primjenu nalazi ne samo u oralnoj kirurgiji, već i u svim drugim granama stomatologije, dentalnom implantologiji, ortodonciji, endodonciji isto tako i otorinolaringologiji, makilofacijalnoj kirurgiji tako da nisu oralni kirurzi ti koji najčešće induciraju to dijagnostičku pretragu. Mislim da će koristi od tog aparata imati i drugi kolege, primarna zdravstvena zaštita, stomatolozi u većoj mjeri i naravno specijalisti u našoj bolnici.“

„Osobno mi je drago da sam svjedok novosti i napretka u zdravstvu našeg grada i okolice. U mojih četrdesetak i više godina koliko sam u ovoj ustanovi prisutan, bio sam svjedokom niza novih stvari koje su stigle i koje vrijede. Pamtim i neke priče o ranijoj povijesti naše ustanove, kao kada je naš, jedan od najpoznatijih liječnika onog vremena, primarijus Pedišić radio – on je tada imao jedan rendgen i ljudi su govorili kako su bili kod Pedišića na pregledu „na staklu“. Od toga je prošlo najmanje 70, ako ne i više godina, a mi smo sad tehnički, rekao bih i stručno, daleko napredovali u odnosu na ono što je on nekad radio i bio. Svaki put se veselim kad vidim nekakvu takvu stvar kod nas, novi uređaj, novu tehniku kojom možemo pomoći ljudima i u našem radu si olakšati posao. Ovo je jedan aparat koji svakako ima veliku vrijednost. Spominje se da smo mi zapravo treća ili četvrta ustanova u državi koja ima taj aparat koji se koristi prvenstveno za pregled gornje i donje čeljusti. Sjećam se da sam to vidio prije nekih desetak godina kod kolege Krakara koji je donio te slike i bio sam zadivljen koliko je to točno i koliko je to precizna stvar u prikazivanju, recimo zubala i kostiju čeljusti. To je veliki napredak za nas i velika sreća da smo to uspjeli dobiti. Uvijek vam tome pridonose nekakve sitnice i okolnosti koje su naoko malo i čudne, ali u konačnici mi smo taj aparat dobili zahvaljujući i razumijevanju drugih i pomoći iz neposredne okoline i naša bolnica je na neki način time u dobitku. To mi je drago i čestitam svima koji su tome pridonijeli i zahvaljujem na pomoći“, kazao je liječnik Milorad Galić, spec.otorinolaringologije, voditelj Odjela za otorinolaringologiju i oralnu kirurgiju u sisačkoj bolnici.

Predstavljanju novog uređaja nazočio je i zamjenik sisačko-moslavačkog župana Mihael Jurić.

Vrijednost CBCT uređaja je oko 320 tisuća kuna i nabavljen je sredstvima iz donacija prikupljenih nakon potresa.

najčitanije