Bačić u Petrinji: Radovi na I.OŠ Petrinja bit će nastavljeni vrlo brzo

imp

Dcim100mediadji 0216.jpg

Posljednjih dana mogle su se čuti priče o prekidu radova na izgradnji I. OŠ Petrinja koju grade Mađari i trebala je biti gotova do početka iduće školske godine.
Kao najvjerojatniji razlog spominje se, naravno neslužbeno, plaćanje PDV-a. Neslužbene informacije govore da hrvatska strana ne želi mađarskoj tvrtki otpisati PDV na novac koji su donirali za izgradnju škole.

 

DCIM100MEDIADJI_0216.JPG

 Foto – Facebook I. osnovna škola Petrinja

 

 

Da su radovi stali, potvrdio je u objavi na Facebook stranici I. OŠ Petrinja, ravnatelj škole Robert Groza. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

 

„Informacije vezane uz izgradnju nove zgrade I. OŠ Petrinja
Poštovani,
prije samih informacija o izgradnji naše nove škole, trebam reći dvije stvari.
Najprije, ispričavam se što nisam ranije napisao objavu i podijelio informacije sa svima onima koji su kontaktirali mene, školu ili nekoga od mojih kolega. Čekao sam da informacije objave oni koji ih trebaju objaviti prije mene.
I drugo, budući da se radi o međudržavnom projektu i suradnji između Hrvatske i Mađarske, iznijet ću samo informacije za koje mislim da neće naštetiti sadašnjem ili budućem dogovoru.
Dakle, izrazito mi je žao što moram napisati da su radovi na našoj školi privremeno obustavljeni iz financijskih razloga. U detalje ne mogu ulaziti.
Radovi na školi su dovršeni otprilike 75%.
Do kraja lipnja izvođači su završavali započete poslove te pripremali zgradu za obustavu radova.
Od 3. srpnja svi radovi su prestali. Na gradilištu ostaje zaštitarska služba koja će čuvati građevinu.
Na zadnjem sastanku, koji se održao u srijedu 28. lipnja, svi prisutni su izrazili želju i nadu da će se radovi nastaviti čim prije. Međutim, to je sada stvar dogovora koji moraju postići Hrvatska i Mađarska strana na razini ministarstava i/ili vlada. Svi koji trebaju biti upoznati s nastalom situacijom i koji mogu pomoći u njenom rješavanju su upoznati. Svi.
Znam da je ovo udarac za cijeli grad, ali vjerujte da nikome nije teže nego učenicima, roditeljima i mojim kolegama koji će i treću školsku godinu završiti kao gosti u drugoj školi.
I za kraj, nadam se da će oni koji mogu riješiti nastali problem shvatiti da se na tom gradilištu ne gradi samo zgrada osnove škole, nego i simbol obnove i ostanka u Petrinji.“, stoji u objavi ravnatelja škole Roberta Groze.

 

 

groza objava škola petrinja

Foto – Facebook I. osnovna škola Petrinja

 

 

 

Prilikom jučerašnjeg boravka u Petrinji potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić nije mogao izbjeći pitanje o izgradnji I. OŠ Petrinja.
Govoreći o slučaju prekida radova na izgradnji nove osnovne škole u Petrinji, koju grade Mađari, navodno jer RH ne želi platiti PDV, poručio je kako nema projekta koji se uz angažman Vlade neće dovršiti.

 

„Nema tog projekta na Banovini koji je na bilo koji način vezan uz angažman Vlade RH, a da neće biti završen. Bilo je određenih dogovora s mađarskom stranom, upravo i ovih dana razgovarali smo s predstavnicima mađarske vlade, radovi će biti nastavljeni vrlo brzo. Očekujemo još odgovor s mađarske strane, neovisno kakav bio, mi smo uvjereni da će biti pozitivan i da će se nastaviti financiranje radova. Republika Hrvatska je spremna i mi smo se u ime Vlade o tome očitovali, sva potrebna sredstva koja bi nedostajala da se nastavi izgradnja bit će osigurana. Prema tome želim poslati poruku iz Petrinje, našim sugrađanima na području Banovine, ali prije svega Petrinjcima, roditeljima koji su zainteresirani da se djeca čim prije usele u školu, da će radovi biti nastavljeni do završetka, a krajnji rok ćemo znati s izvođačem budući je to mađarska tvrtka. Naša je želja da već iduće školske godine djeca budu u školi, a hoćemo li u tome uspjeti vidjet ćemo kroz dinamiku radova.“, rekao je Bačić.

 

 

bačić u petrinji

Foto – Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine

 

Upitan je i što je bilo sporno i zašto je došlo do prestanka radova.

„Bilo je pitanje kako i na koji način će se podmiriti sredstva koja se podrazumijevaju kao porez na dodanu vrijednost (PDV) i mi o tome razgovaramo hoćemo li to riješiti na način da država plati ili ćemo na neki drugi način osigurati taj iznos. To je rezultat tih naših pregovora i vjerujem kako ćemo uskoro imati konačno riješeno pitanje oko nastavka radova. Mi ćemo osigurati sredstva koja smo dogovorili i čime bi praktično mogli nastaviti radove, a hoće li to biti PDV ili ćemo osigurati sredstva za završetak radova, to će biti stvar dogovora.“, odgovorio je ministar Branko Bačić.

 

 

Podsjetimo kamen temeljac za školu je postavljen prije godinu dana.

 

„Ukupno se izvodi 5500 četvornim metara područja podobnog za obrazovne aktivnosti. Škola će biti smještena na tri etaže – prizemlje plus dva kata, a uz zgradu se, posebnim ulazom, veže i sportska dvorana. To je važno zato što u toj dvorani možete organizirati i razne gradske priredbe, ako bude potrebno. Tijekom projektiranja mi smo uzeli u obzir zahtjeve hrvatskih tijela. Sukladno tomu, na krovu otvaramo također jedno edukacijsko područje – krov će biti prohodan. Zatim, gradimo terasu za nastavno osoblje, a isto tako gradit će se i jedna informatička soba. Mi smo skrenuli veliku pozornost na ugradnju građevinsko-strojarskih uređaja koji su najsuvremeniji u energetskom smislu – radi se o jednom sustavu koji će upravljati grijanjem i hlađenjem i opremljen je toplinskom pumpom. Oblikovat ćemo i jedan prostor za nastavno osoblje i roditelje, a imat ćemo i parkiralište za osobe s invaliditetom.“, rekao je tada Geza Loki, generalni direktor i vlasnik tvrtke Mega-Logistic koja gradi školu.

 

 

 

najčitanije