Položeni kamen temeljac nove Prve osnovne škole Petrinja

imp

Godinu i pol nakon potresa položen je kamen temeljac za Prvu osnovnu školu Petrinja.
Za izgradnju škole, koja će se nalaziti na parceli nedavno srušenih objekata starog Gavrilovića u Srnakovoj ulici, pobrinula se mađarska Vlada.

Neposredno nakon potresa Mađarska je ponudila pomoć u kontejnerima i drugoj robi, a posebno djeci i mladima, jer prijatelji se, ističe Miklós Soltész, državni tajnik za vjerske i etničke odnose Ureda predsjednika mađarske Vlade, prepoznaju u nevolji.
„Bilo je posve prirodno pružiti pomoć u kontejnerima, lijekovima i drugim karitativnim oblicima. Naime, tada je bila zima, vrijeme je bilo izuzetno nepovoljno, a stanovništvo izloženo velikim patnjama. Zatim je uslijedio jedan dulji period pripreme u kojem smo pokušali detektirati kako mi Mađari možemo pomoći Hrvatima na ovom području. Nakon usvajanja odluke, zapravo su nas vodila dva aspekta. Naravno, u ta dva aspekta uvijek je bio ključan jedan – pomoći u razvoju u budućnosti. Dakle, odlučili smo pomoći mladima s jedne strane, putem izgradnje školskog objekta, a druga smjernica je pak bila pomoći katoličkoj crkvi obnovom crkvenih objekata. Tako smo uspjeli pružiti pomoć karmelićanima na zagrebačkim Remetama, uz pomoć hrvatske zajednice u Mađarskoj. Na taj način došli smo i do pomoći koju pružamo novoj izgradnji crkve u Žažini, a najveće razmjere, najveće dimenzije ima ovaj objekt, dakle gradnja školske zgrade u Petrinji“, rekao je Soltezs, dodajući kako ukupna pomoć koju je omogućila Mađarska, iznosi 9,5 milijardi forinta, odnosno više od 190 milijuna kuna.
Podsjetio je državni tajnik Soltész kako su prošle godine organizirali ljetovanje za stotinjak djece na Pagu i 400 djece na jezeru u Mađarskoj. I ove će godine 100-njak petrinjskih školaraca dio školskih praznika provesti u Mađarskoj. U drugoj polovici srpnja odlaze na jezero Velence.

 

Radove na izgradnji nove škole s 20 učionica na tri etaže te pripadajućom sportskom dvoranom, u suradnji s mađarskom Vladom i Mađarskom ekumenskom humanitarnom organizacijom izvodit će tvrtka Mega-Logistic.
„Ukupno se izvodi 5500 četvornim metara područja podobnog za obrazovne aktivnosti. Škola će biti smještena na tri etaže – prizemlje plus dva kata, a uz zgradu se, posebnim ulazom, veže i sportska dvorana. To je važno zato što u toj dvorani možete organizirati i razne gradske priredbe, ako bude potrebno. Tijekom projektiranja mi smo uzeli u obzir zahtjeve hrvatskih tijela. Sukladno tomu, na krovu otvaramo također jedno edukacijsko područje – krov će biti prohodan. Zatim, gradimo terasu za nastavno osoblje, a isto tako gradit će se i jedna informatička soba. Mi smo skrenuli veliku pozornost na ugradnju građevinsko-strojarskih uređaja koji su najsuvremeniji u energetskom smislu – radi se o jednom sustavu koji će upravljati grijanjem i hlađenjem i opremljen je toplinskom pumpom. Oblikovat ćemo i jedan prostor za nastavno osoblje i roditelje, a imat ćemo i parkiralište za osobe s invaliditetom.“, rekao je Geza Loki, generalni direktor i vlasnik tvrtke, napominjući kako je riječ o tvrtki iskusnoj u međunarodnim projektima – radili su do sada na projektima u 15 različitih država, a u Hrvatskoj su prisutni već 5 godina (2018. obnovili su i zgradu mađarskog veleposlanstva).

Nova suvremena škola sa sportskom dvoranom i sportskim igralištem, svakako će pomoći da obitelji ostanu u Petrinji, rekao je zahvalivši se na donaciji dožupan Mihael Jurić.
„Drago nam je da smo danas ovdje na polaganju kamena temeljca za izgradnju Prve osnovne škole u Petrinji. Zahvaljujemo mađarskim donatorima. Projekt Prve osnovne škole je vrlo bitan za Grad Petrinju, ali i za Sisačko-moslavačku županiju i za samu Prvu osnovnu školu. Djeca iz Prve osnovne škole, njih 350, trenutno nastavu pohađa u prostorijama Osnovne škole Dragutina Tadijanovića, osnovne škole koju smo kao Sisačko-moslavačka županija nakon potresa vrlo brzo obnovili kako bi otvorili mogućnost da se u istu školu, u onako teškim uvjetima, smjeste i djeca Prve osnovne škole i Osnovne škole Dragutina Tadijanovića. Stoga nam je jako drago da danas krećemo u izgradnju ovog velikog infrastrukturnog objekta koji je vrlo bitan za školstvo Sisačko-moslavačke županije i za Grad Petrinju. Moramo napomenuti da smo kao Sisačko-moslavačka županija, kao osnivač škola na svom području, obnovili 12 škola koje su stradale u potresu. Za tri škole smo našli zamjenske objekte, škole koje nismo mogli smjestiti u nikakve druge čvrste objekte. Tako recimo učenici Srednje škole Glina idu u modularni objekt. Ali ono što je ključ, bitno je da sva naša djeca na području Sisačko-moslavačke županije, potresom pogođenom području, pohađaju nastavu u svojim gradovima i općinama i što je vrlo bitno, pokazalo se važno da se njihove obitelji nisu iseljavale i da smo uspjeli na taj način pripomoći očuvanju života na našem području, a ovo je objekt koji će nadograditi kvalitetu života i obrazovanja na području SMŽ. Isto se nadamo da će projekt biti završen u zadanim rokovima“, kazao je Jurić.

Početku gradnje nove škole,  podjednako se vesele i učenici i nastavnici. Zadovoljan što sama izgradnja konačno kreće, bio je danas i ravnatelj Prve osnovne škole Petrinja, Robert Groza.

„Veliko mi je zadovoljstvo što napokon mogu stajati na ovom našem gradilištu i što mogu zahvaliti mađarskoj Vladi na ovoj donaciji, što mogu zahvaliti u ime svih naših učenika, njihovih roditelja, djelatnika i u svoje osobno ime na ovoj prilici da se izgradi nova škola na novoj lokaciji i da napokon u što kraćem roku krenemo u nju. Hvala svima još jednom koji su bili uključeni, pogotovo mađarskoj Vladi i mađarskom narodu koji su ovo financirali“, rekao je Groza.

 

Dodajmo još da će mađarska Vlada osim izgradnje Prve osnovne škole u Petrinji izgraditi ili obnoviti crkvu u Žažini.
Potpuna obnova škole i crkve predstavlja srce i dušu jedne zajednice. Nove će zgrade označiti želju za opstankom jedne zajednice, poručili su donatori iz Mađarske.

najčitanije