100 milijuna kuna za energetsku obnovu kuća oštećenih u potresu

imp

251020211635198169.jpeg

Vlada Republike Hrvatske donijela je na posljednjoj sjednici Odluku kojom se produljuje rok za ostvarivanje prava na sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća. Programom se nastoji povećati energetska učinkovitost postojećih kuća, smanjenje potrošnje energije i emisija ugljikovog dioksida u atmosferu te smanjenje mjesečnih troškova za energente uz ukupno poboljšanje kvalitete života.

Donesenom odlukom nastoji se osigurati kontinuitet energetske obnove i prije donošenja novog Programa energetske obnove za obiteljske kuće koji će obuhvatiti razdoblje do 2030. godine.
Prema odluci Vlade, rok za ostvarivanje prava na subvencioniranje energetske obnove obiteljskih kuća produljuje se do 31. prosinca ove godine.

Sredstva u iznosu od 400 milijuna kuna za energetsku obnovu obiteljskih kuća tijekom 2021. i 2022. godine osigurana su iz nacionalnih sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, raspodjelom sredstava iz Plana korištenja financijskih sredstava dobivenih od prodaje emisijskih jedinica putem dražbi u Republici Hrvatskoj na način:
• 300 milijuna kuna namjenjuje se sufinanciranju energetske obnove obiteljskih kuća koje nisu oštećene u potresu, na cijelom teritoriju RH te
• 100 milijuna kuna namjenjuje se sufinanciranju energetske obnove obiteljskih kuća oštećenih u potresu, nakon provedbe konstrukcijske obnove i/ili nakon popravaka nekonstrukcijskih elemenata, odnosno usporedno s istim.

Energetska obnova obiteljskih kuća koje nisu oštećene u potresu sufinanciraju se stopom od 60% prihvatljivih troškova sukladno Programu.
Energetska obnova obiteljskih kuća oštećenih u potresu sufinancira se stopom od 80% prihvatljivih troškova, u cilju osiguravanja jednakih uvjeta sufinanciranja konstruktivne i energetske obnove, te poticanja građana, vlasnika obiteljskih kuća, na sveobuhvatnu obnovu.

Javni poziv za građane raspisat će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u trećem kvartalu ove godine.

najčitanije