Zero Waste - Erasmus+ projekt u Osnovnoj školi 22. lipnja

Erasmus

U sklopu Erasmus+ aktivnosti KA122 – kratkoročni projekti za mobilnost učenika i osoblja u odgoju i općem obrazovanju, pod nazivom Zero Waste, devet učiteljica OŠ 22. lipnja, Sisak po prvi je put sudjelovalo na petodnevnom praćenju rada i sedmodnevnom strukturiranom tečaju u turskom gradu Dalamanu u pokrajini Mugla. Mobilnost je ostvarena u razdoblju od 9. do 13. listopada i od 20. do 26. listopada  2023. godine.

 

 

U sklopu obje mobilnosti učiteljice su posjetile dvije škole, privatnu i državnu. Upoznale su turski obrazovni sustav u obje škole, njihov standard i metode rada. Izložena je usporedba sustavnog odlaganja i zbrinjavanja svih vrsta otpada na gradskoj i državnoj razini. Naglasak mobilnosti je bio na profesionalnom i transparentnom zbrinjavanju otpada i podizanju svijesti o važnosti recikliranja te ponovnoj uporabi odbačenih predmeta.

 

 

Učiteljice su imale priliku vidjeti korištenje novih metoda rada (3D printing i korištenje aplikacija za izradu obrazovnih materijala u nastavi) u kombinaciji s prenamjenom predmeta i korištenja otpadaka hrane za kompost. Pritom je naglasak bio na poticanju kritičkog mišljenja i učenja temeljenog na rješavanju problema.

 

 

Posjetom bolnici za kornjače na Itzuzu plaži u Dalyanu, učiteljice su osvijestile koliko zapravo naš ponekad nemaran način života (jet ski vožnje, brze brodice, bacanje smeća i otpada u more i sl.) šteti morskoj populaciji i ugrožava floru i faunu mora i oceana. Sudjelovale su u radionicama s umjetnicima koji koriste reciklirane materijale u stvaranju svojih umjetnina, ali koji i svakodnevno žive koncept Zero Waste u poslovnom i privatnom životu. Upoznavajući tursku tradiciju, običaje te način života i uspoređujući ih s našima, uvidjele su se neke razlike i mnoge sličnosti te dobre primjere prakse u obje zajednice.

 

 

Upoznavanjem različitih ljudi, mjesta, prirode, arhitekture te učeći u svakodnevnim situacijama iz stvarnog života, posljedica ove mobilnosti je proširivanje poslovnih i privatnih pogleda te zaključak da se nastavni sadržaji mogu prenositi i usvajati na način da se učenike i sve uključene u nastavni proces osvijesti o primjeni Zero Waste koncepta življenja radi očuvanje prirode i biološke raznolikosti.

 

 

 

Tekst napisala: Alma Velić, koordinatorica projekta, dipl. učiteljica razredne nastave i engleskog jezika

 

najčitanije