Završila sezona grijanja

imp

251020211635199334.jpeg

Iz HEP-Toplinarstva priopćili su kako su danas, 10.svibnja 2021., započeli s podešavanjem automatske regulacije u toplinskim podstanicama na ljetni režim rada čime završava ogrjevna sezona za približno 130 tisuća krajnjih kupaca u Zagrebu, Sisku, Velikoj Gorici, Samoboru, Zaprešiću i Osijeku.
Obzirom na velik broj podstanica spojenih na toplinske sustave, za obustavu grijanja u svim zgradama potrebno je određeno vrijeme, a nakon toga HEP Toplinarstvo započinje s radovima na toplinskim sustavima.
S ciljem povećanja sigurnosti i pouzdanosti isporuke toplinske energije, HEP-Toplinarstvo u periodu izvan ogrjevne sezone planira provesti revitalizaciju približno 29,5 kilometara postojeće vrelovodne trase te izgradnju oko 3,5 kilometra nove trase.

„Uspješno smo završili ogrjevnu sezonu 2020./2021. u kojoj su radnici HEP-Toplinarstva osigurali krajnjim kupcima kontinuiranu isporuku toplinske energije, unatoč otežanim uvjetima rada pod posebnim epidemiološkim mjerama, kao i uslijed snažnog potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju i naše krajnje kupce u gradu Sisku, a znatno se osjetio i na području Zagreba. Kako bismo i dalje pružali kvalitetnu i sigurnu opskrbu toplinskom energijom, HEP-Toplinarstvo ove godine započinje s radovima u sklopu dva značajna investicijska projekta sufinancirana bepovratnim sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa konkurentnost i kohezija. U Zagrebu provodimo projekt ukupne vrijednosti 700 milijuna kuna, od čega je 421,5 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava. U razdoblju od 2021. do 2023. planira se zamijeniti 68,5 kilometara, odnosno gotovo trećina postojeće zagrebačke vrelovodne mreže. U Osijeku ćemo u naredne tri godine provoditi projekt zamjene 4,4 kilometra spojnog vrelovoda od Termoelektrane-toplane Osijek do toplane Pogona Osijek vrijednosti 78 milijuna kuna, od čega je 46 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava. Osim radova na ovim projektima, tijekom 2021. godine provest ćemo izgradnju dijela toplovodne mreže u Velikoj Gorici, Zaprešiću i Samoboru te revitalizaciju posljednjih 300 metara vrelovodne mreže u Sisku, čime će cijeli centralni toplinski sustav grada Siska biti u potpunosti obnovljen“, izjavio je Zdravko Zajec, direktor HEP-Toplinarstva.

Krajnji kupci u razdoblju izvan ogrjevne sezone, odnosno do početka rujna, imaju mogućnost provoditi radove na unutarnjim instalacijama grijanja u svojim prostorima. Prije izvođenja radova trebaju se obratiti ovlaštenom predstavniku suvlasnika ili upravitelju zgrade, kako bi se osiguralo pražnjenje pogonske vode iz sustava zgrade. Nakon završetka svih radova na unutarnjim instalacijama, predstavnik suvlasnika treba dostaviti HEP-Toplinarstvu pisanu potvrdu da je sustav spreman za prihvat toplinske energije.

Ogrjevna sezona 2021./2022. započet će u skladu s vremenskim uvjetima, a najranije 15. rujna 2021. godine.

najčitanije