Završila faza 2 projekta Medijska pismenost na potresom stradalom području SMŽ

imp

Img 20231228 134645347

U partnerstvu sa Srednjom školom Viktorovac iz Siska Udruga Dobre priče tijekom 2023. godine provela je projekt medijska pismenost na potresom stradalom području Sisačko-moslavačke županije – faza 2.

 

U sklopu projekta održano je niz predavanja i radionica kojima je cilj bio potaknuti kritičko razmišljanje, odnosno kritičko primanje sadržaja koje mladi primaju putem društvenih mreža.
Kako bi sami utvrdili koliko je lako manipulirati informacijama mladi su kroz ovaj projekt naučili proces stvaranja televizijske vijesti i vijesti koja će se plasirati na društvene mreže, te su im pokazani alati kojima se stvarnim sadržajem može manipulirati u njegovoj prezentaciji.

 

Tijekom održavanja projekta provedena je i anketa o medijskim navikama mladih s polaznicima radionica kojom je potvrđena pretpostavka kako mladi dnevno provode više od 3 sata na internetu, te da ga najviše koriste za zabavu i dopisivanje s prijateljima. Zanimljivo je kako većina ispitanih mladih, više od 60 posto, informacije koje pronađu na internetu provjeravaju isključivo kad primijete nešto neobično. Većina priznaje da je imala manje od zakonski dozvoljenih 13 godina kada je otvorila svoj prvi račun na društvenim mrežama, a priznaju i da je facebook zastarjela mreža te su tik tok i youtube njihove najkorištenije platforme.

 

Na društvenim mrežama mladi najčešće komentiraju objave svojih prijatelja i članova obitelji, te se dopisuju s prijateljima, a najčešće objavljuju fotografije i druženja s prijateljima i selfije. Smatraju i da bi kroz obrazovni sustav trebali imati više sadržaja vezanih uz tematiku medijskog obrazovanja, posebice o stvaranju sadržaja na tik toku, youtubu i instagramu.

 

“Upravo smo zahvaljujući rezultatima ove ankete i razgovoru s mladima odlučili nastaviti naš projekt u suradnji sa Srednjom školom Viktorovac te će se tijekom 2024. godine realizirati projekt Edukativna tiktologija za koji su sredstva osigurana također putem financiranja projekata Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.”, rekla je najavljujući nastavak projekta predsjednica udruge Dobre priče Jasmina Jovev.

 

Projekt je financiran sredstvima Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade i u suradnji s Centrom za mlade Sisačko-moslavačke županije.

najčitanije