Vodni val u utorak

sisakportal-hr

Vrh vodnog vala Kupe noćas je prošao Karlovac, na području Letovanića se očekuje sutra, a u Sisku prekosutra. Zagrebom je noćas prošao vrh vodnog vala Save, a sutra se očekuje u Sisku. Iako se vrhovi kupskog i savskog vodnog vala u Sisku neće spojiti u isto vrijeme, u utorak se očekuje najteža situacija, s obzirom da se radi o dosada nezabilježeno velikoj količini vode. To je rečeno na prijepodnevnoj konferenciji za novinare u sjedištu sisačke gradske uprave kojoj su nazočili ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, glavni ravnatelj Policije Vlado Dominić, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanja Jadran Perinić, generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić, rukovoditelj centra za obranu od poplava Hrvatskih voda Zoran Đuroković, general Hrvatske vojske Ivan Jurić, gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, načelnik sisačkog Stožera za zaštitu i spašavanje Marko Krička i drugi.

Na konferenciji za novinare je ponovno naglašeno kako se radi o ekstremnim prilikama na sisačkom području i u drugim dijelovima Hrvatske, da su nadmašeni stogodišnji prosjeci, ali kako ovog puta, za razliku od sličnih situacija ove godine, ima dovoljno vremena da se pripremi obrana na kritičnim mjestima. Sve nadležne državne službe su kontinuirano na terenu i neprestano komuniciraju sa stožerima gradova i županija, dovoljno je mehanizacije, materijala za obranu i ljudstva, a pripadnici Hrvatske vojske žurno izlaze na terene kojima je potrebna dodatna pomoć.

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić rekao je kako se neće ostvariti najave da će savski sliv u značajnoj mjeri dodatno opteretiti vode iz susjedne BiH, jer je stanje danas bolje, ali da se sljedećih 6 do 8 dana predviđa kritična situacija u cijeloj Hrvatskoj.

Procjenjuje se da će Sava u Crncu doseći između 780 i 800 cm, najviši ovogodišnji vodostaj bio je 794 cm. Prema riječima Zorana Đurokovića vodotok Save se rasterećuje puštanjem vode u Lonjsko polje, u kojem su već sada značajne količine vode, te da će se i dalje nastaviti puniti do maksimuma. Procjenjuje se i da će zbog velike količine vode Kupa krenuti uzvodno, pa se očekuje porast vode u Odranskom polju od 70 do 80 cm.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić je naglasio kako je situacija pod kontrolom i da se jednaka pažnja u obrani od poplava poklanja svim naseljima bez obzira na broj stanovnika.

Na sisačkom području za sada nema potrebe za evakuacijom, a kako je rekla gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, sve je spremno i za tu situaciju.

Ministar Ranko Ostojić i gradonačelnica Kristina Ikić Baniček obišli su potom Staro Praćno gdje stanovnici, zajedno s pripadnicima Hrvatske vojske, od jučer neumorno pune vreće s pijeskom i nadvisuju tamošnji nasip.

najčitanije