Vlada predlaže besplatan prijevoz vlakom za umirovljenike

imp

Kolodvor Sisak Vlak 3

Vlada je na svojoj posljednjoj sjednici usvojila prijedlog proračuna za 2024. godinu i uputila ga saborski zastupnicima na usvajanje.

 

Prema Vladinom prijedlogu, ukupni proračunski prihodi u sljedećoj bi godini trebali iznositi nešto više od 28,5 milijardi eura, što je oko 800 milijuna eura, ili tri posto, više nego u ovoj godini.

 

Prihvaćeni su i Nacrti prijedloga financijskih planova izvanproračunskih korisnika za 2024. godinu i projekcija planova za 2025. i 2026. godinu. Među izvanproračunskim korisnicima nalazi se i HŽ Putnički prijevoz koji će u idućoj godini, vidljivo je to iz financijskih planova, nastaviti s provedbom pilot-projekta besplatnoga javnog željezničkog prijevoza djece i učenika osnovnih i srednjih škola na području Republike Hrvatske i pilot-projekta povoljnijeg prijevoza redovnih studenata kojim se po jedinstvenoj cijeni mjesečne karte od 9,95 eura omogućava neograničeno korištenje željezničkog prijevoza.

 

Osim toga HŽ Putnički prijevoz planira i u 2024.godini nastaviti s daljnjim provođenjem besplatnog prijevoza za stanovnike pogođene potresom na području Sisačko-moslavačke županije te besplatan prijevoz ukrajinskih državljana na svim relacijama unutar Republike Hrvatske.

 

S početkom iduće godine plan je uvesti besplatan prijevoz željeznicom za umirovljenike.

Od 1.1.2024. do 31.12.2024. planira se provođenje pilot-projekta besplatnoga željezničkog prijevoza umirovljenika i osoba starijih od 65 godina. Cilj projekta je omogućiti besplatan željeznički prijevoz umirovljenika i osoba starijih od 65 godina kako bi se poboljšala kvaliteta života umirovljenika, potaknula održiva mobilnost i smanjili troškovi života za stariju populaciju.“, stoji u Nacrtu prijedloga.

 

Na temelju zaključka sa sastanka Središnjeg ureda za demografiju, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i HŽ Putničkog prijevoza, radi osiguranja bolje prometne povezanosti i sprječavanja iseljavanja stanovništva iz ruralnih krajeva u novom voznom redu 2023./2024. bit će uvedeni dodatni brzi vlakovi na relacijama Zagreb – Požega, Zagreb – Sisak, Zagreb – Zabok, Zagreb – Duga Resa i Zagreb – Križevci.