Višemilijunska ulaganja u Sisak

imp

261020211635281756.jpeg

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća vijećnici su izglasali ( 16 glasova za, nitko protiv i tri suzdržana) pravo građenja za tri investitora koji će u Južnoji ndustrijskoj zoni izgradnjom svojih tvornica osigurati oko 200 novih radnih mjesta.
Riječ je o ulagačima iz Hrvatske i Italije koju su zainteresirani za katastarsku česticu koja je nešto veća od 13 hektara.
Prvi ulagač je tvrtka DIV koji bi gradio tvornicu betonskih pragova. Tvornica će se sastojati od hale za proizvodnju, skladišta i zemljišta koje je potrebno za odlaganje proizvoda prije isporuke. Zatim tu je i Mitteleuropa (tvrtka iz Italije), koji bi izgradio energanu na bio masu, snage 4 MW. Za početak bi izradili najmanje jednu a imaju projekt, ističe gradonačelnica, odnosno projekciju za tri kogeneracijska postrojenja. “Ova energana na bio masu ne bi značila samo puku proizvodnju energije, nego znači i stvaranje široke mreže kooperanata sa područja Grada Siska za prikupljanje te bio mase, bilo da se radi o zapuštenim poljoprivrednim površinama i zaraslim kanalima do toga da bi se sadila biljka Arundo, posebna vrsta brzorastuće trske. Unaprijed bi se kooperanima dalo sjeme, kupila mehanizacija i jamčilo da će se sva proizvedena količina otkupiti.” – istaknula je gradonačlenica Kristina Ikić Baniček.
I treća tvrtka koja će ulagati u JIZ je Epi consulting, koji će izgraditi bio plinske energane snage 0,3 MW. “Izgradanja ovog postrojenja značila bi zbrinjavanje kompletnog bio razgradivog otpada uz razvijanje lokalnog gospodarstva i poljoprivrede. ” – kazala je gradonačelnica , dodajući kako su ove investicije višemilijunske i ozbiljne.
Pravo građenja radi izgradnje daje se na rok od 30 godina, a potpisivanje ugovora očekuje se u roku od 30 dana od donošenja Odluke o pravu građenja.

najčitanije