Više od 3, 5 milijuna kuna za program školske kuhinje

mradenovic

Proračun za 2019.godinu osigurao je 3.511.212 kuna za provođenje Programa školske kuhinje. Prepoznajući značaj prehrane u razdoblju intenzivnog rasta djece osnovnoškolske dobi, Grad Sisak osigurava svim sisačkim učenicima zdrave i kuhane tople obroke, pripremljene od sezonskih namirnica s lokalnih i certificiranih OPG-a.
Jelovnici su usklađeni s Nacionalnim smjernicama za prehranu učenika osnovnih škola, a prilagođeni su i zdravstvenim i drugim potrebama učenika. Osuvremenjen je i način pripreme hrane, primjenjuje se HACCAP standard, a u svim školama provodi se i Healthy Meal Standard, koji uz visoke standarde uključuje edukaciju djelatnika, djece i roditelja o važnosti zdrave prehrane. U 2019.godini program školske kuhinje ostvarit će se kroz nekoliko projekata: Zdravi objed svima, Healthy Meal Standard te Projekt sheme školskog voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda.
Projekt „Zdravi objed svima“ financira se sredstvima Europske unije, a provodi u svim sisačkim osnovnim školama. Njime se osigurava besplatni školski obrok onim učenicima kojima je ta pomoć najpotrebnija, sukladno kriterijima propisanima odlukama škola kao partnerskim organizacijama.
Nastavlja se i provođenje „Healthy Meal Standarda“. Podsjetimo, Sisak je prošle godine postao prvi grad zdrave dječje prehrane u Hrvatskoj. Djeca u vrtićima i školama hrane se zdravo i kvalitetno. Osim toga, jelovnici su prilagođeni i učenicima s posebnim prehrambenim potrebama.
Provodi se i projekt Školske sheme voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda, s ciljem promicanja uravnotežene prehrane i zdravih prehrambenih navika u odgojno – obrazovnim ustanovama.

najčitanije