Počela nova školska godina

mradenovic

Počela je još jedna školska godina. Nakon ljetnih praznika, a učenici predmetne nastave, nakon gotovo pola godine vratili su se u školske klupe. Zbog epidemije koronavirusa nastava se ove godine provodi u nešto drugačijem obliku. Sve sisačke osnovne škole organizirale su rad s obzirom na broj učenika i kapacitet prostora, no većina se odlučila za dvosmjenski način rada. Prije početka nove školske godine dezinficirane su površine oko škola i vrtića.

“Učinili smo sve kako bi današnji dan, kao i svi drugi dani u ovoj školskoj godini protekli maksimalno sigurno. Sve škole su organizirale nastavu tako da se poštuje razmak, osigurano je dovoljno dezinfekcijskih sredstava i djeca ne moraju nositi maske. Komunalac je dezinficirao sve površine ispred škola na kojima će se djeca danas kretati. Bilo je posebno emotivno družiti se s prvašićima i njihovim roditeljima na ovaj njima iznimno važan dan, svim prvašićima puno uspjeha u školovanju, a vozače podsjećamo da narednih dana obrate posebnu pažnju na najmlađe sudionike u prometu”, rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

20200907_110611

20200907_112848
Učenici u školu ulaze na nekoliko ulaza, prilikom ulaska dezinficiraju ruke, sjede na propisanoj udaljenosti. Roditelji su dužni djeci izmjeriti tjelesnu temperaturu svaki dan prije dolaska u školu, a u slučaju povišene temperature, moraju se javiti ravnatelju škole i izabranom pedijatru radi odluke o testiranju i liječenju djeteta. U OŠ Budaševo-Topolovac-Gušće sve je spremno za početak još jedne školske godine.
„Dobili smo preporuke Ministarstva znanosti i obrazovanja i HZJZ, sve smo dobro proučili i dogovorili na sastancima. Osigurali smo prostore tako da imamo dovoljan razmak i djeca ne moraju nositi maske. U jednoj učionici smo napravili pregrade koje dijele djecu, tako da mogu normalno pohađati nastavu. Cilj nam je bio da djeca budu u školi i da odrađuju nastavu onako kako je primjereno i prirodno, a to je u izravnom kontaktu s učiteljem. Djeca su sretna zbog povratka u školu, jer im je ovo do sada zaista bilo teško. Imamo veliku podršku osnivača, sve smo pripremili, dezinficirali, imamo sve što nam je potrebno“, napomenula je ravnateljica škole Mirela Maričević.

20200907_111811   20200907_111808 (1)

U OŠ Budaševo-Topolovac-Gušće ove je godine novina i školska kuhinja, tako da se sada i u toj školi mogli pripremati topli obroci. Gradu Sisku prošle je godine uručeno priznanje za prvi grad zdrave dječje prehrane. U vrtićima i osnovnim školama uspostavljen je Healthy Meal Standard. Djeca jedu kuhane obroke napravljene od sezonskih namirnica, nabavljene od lokalnih OPG-ova.
„Zaista je bilo zadovoljstvo danas obići novu kuhinju. Investicija od milijun kuna značit će puno djeci koja idu u školu u Budaševu, ali i u područnim školama u Topolovcu i Gušću. Educirano je osoblje koje će pripremati tople obroke prema Healthy Meal Standardu“, rekla je gradonačelnica te dodala kako su u planu novi radovi u sisačkim osnovnim školama.

Postavljanje energetski učinkovite rasvjete

„Krećemo sa ukupnim projektom 4,5 milijuna kuna koji bi nam omogućio energetski učinkovitu rasvjetu u sisačkim školama. Počinjemo sa radovima u OŠ Viktorovac te školom u Topolovcu. Ove godine to radimo za 845 000 kuna, a onda ćemo svake godine sukcesivno kroz decentralizirana sredstva i gradski proračun financirati. Ovih se dana dovršavaju i radovi na izgradnji dizala u OŠ Ivana Kukuljevića koji će omogućiti bolju mobilnost i pristup. Želja nam je da sve objekte polako na taj način prilagodimo“, dodaje Ikić Baniček.
Grad je za tristotinjak učenika četvrtih razreda i ove godine osigurao ljetovanje u odmaralištu u Zaostrogu, a i ove godine svim osnovnoškolcima su osigurani udžbenici, radne bilježnice, likovne mape, kutije za pokuse i istraživačku nastavu te atlasi. Grad Sisak nabavlja ih u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja. Radne bilježnice i ostale materijale za izborne predmete nabavljaju roditelji.

najčitanije