Uređuje se 'Soba čuda' u Sisku

st

261020211635279629.jpeg

Započeli su radovi u prostoru kojeg je Grad Sisak dodijelio Udruzi osoba s invaliditetom sisačko-moslavačke županije. Tako će u Frankopanskoj ulici na kućnom broju 5 svoja vrata uskoro otvoriti ‘Soba čuda’, točnije soba za senzornu integraciju i terapiju koja će biti od koristi za djecu s poteškoćama u razvoju.

Radovi vrijedni 80 tisuća kuna uključuju sanaciju stropa, a do kraja godine prostor i parkiralište ispred njega trebali bi biti spremni za korištenje.

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček objasnila je kako je došlo do suradnje i pokretanja ‘Sobe čuda’ u Sisku,

‘Članovi udruge, koja se formalno vodi kao županijska i petrinjska, požalili su se da postoji veliki broj korisnika s područja Siska koji moraju ići u Petrinju kako bi učili, družili se i upoznavali. To što je udruga s područja Petrinje ne znači da se Grad Sisak ne treba uključiti, i ovdje će dolaziti svi s područja cijele županije kojima budu potrebni ovakvi sadržaji’, rekla je gradonačelnica.

Prostor je udruzi dodijeljen na neodređeno vrijeme.

‘Nadam se da će ovaj prostor biti korišten dugi niz godina. Nastojimo gradske prostore davati pametne svrhe, a što je pametnije od pomaganja djeci i roditelja?’, zaključuje gradonačelnica.

Udruga osoba s invaliditetom sisačko-moslavačke županije djeluje već 12 godina i trenutno okuplja 114 djece i mladih s poteškoćama u razvoju kojima je bitna upravo ta rana intervencija i rehabilitacija. Uz sadržaje koje dobivaju u petrinjskoj Maloj kući,  kao što su radna terapija, fizioterapija, pomoć u učenju, mala škola i domaćinstvo, ukazala se potreba za senzornom terapijom jer desetak djece zbog sličnih razloga putuje u Zagreb. Prema procjeni, ‘Soba čuda’ u Sisku ima više od 40 potencijalnih korisnika.

Od prostora će, osim senzorne terapije, korisnici imati i još neke koristi

‘Veći dio prostora bit će namijenjen senzornoj terapiji, a zadnji dio će biti prostor gdje će roditelji boraviti za vrijeme terapija. Također, novi cilj nam je i logopedski kabinet, ukoliko budemo u mogućnosti to ostvariti’, rekla je Aleksandra Milković, tajnica udruge.

Putovanje u Zagreb na senzornu terapiju trošak je za roditelje, ali i napor za djecu.

‘Senzorna soba u Sisku će nam jako puno značiti. Neće biti troškova puta, a i nećemo trošiti sate na odlaske na terapije’, rekao je Miro Smajo, otac djevojčice s poteškoćama u razvoju.

Marija Grilec, majka petogodišnje djevojčice koja ima mišićnu distrofiju, također je s oduševljenjem dočekala početak radova na sisačkoj Sobi čuda.

‘Svakog ponedjeljka pohađamo senzornu terapiju u Centru za rehabilitaciju Silver, a dobili smo i terapijskog psa koji nam također puno pomaže. Ovo će nam puno značiti s financijske strane, ali i manje napora, pogotovo sad kad slijede vrući ljetni mjeseci’, rekla je Marija Grilec.

najčitanije