Umjetnost ulice uskoro mijenja vizualni identitet grada

st

261020211635267859.jpeg

Street art kao forma umjetnosti u posljednjih je nekoliko godina doživio veliku popularnost.

Sve se više javlja potreba za uljepšavanjem javnog prostora, a kako su grafiti odavno prerasli stigmu vandalskog čina i postali prava umjetnička djela, bit će jedno od rješenja i za neke trošne sisačke fasade.

Udruga Kult.com i Gradska galerija Striegl u sklopu projekta Re:Think u Sisak dovode najbolje hrvatske grafitere koji će nekoliko uočljivih sisačkih zidova dati dodatnog urbanog štiha.

‘Sisak doista treba novu sliku, nonvi izgled, novi brend. Ovo je umjetnost koja će biti dostupna svima, nema predznaka elitizma, zatvorenog prostora, ovo je aktualizacioja i prezentacija javnog prostora grada Siska. Smatramo da je ovo za sada jedini način da sliku grada, u ovom umjetničkom, vizualnom i kulturološkom smislu, promijenimo’, rekla nam je Alma Trauber iz Strieglove galerije.

Mnogi industrijski gradovi koji su tijekom devedesetih iskusili krizu upravo su kroz street art i umjetničke platforme osnovane oko street arta doživjeli svojevrsnu renesansu.
Novi izgled tako će dobiti dio fasade Kazališta 21 te dvije stambene zgrade u blizini Kazališta 21, zidna ploha jedne od zgrada u Ulici Ivana Meštrovića, kućica nekadašnje ‘Diskontne prodaje pića’ u Prvoj ulici, jedna zidna ploha iza KKV-a, kućica u parku ispred KKV-a , zid između glazbene i treće ulice, vanjski dio uredskog prostora Gradske galerije Striegl i zid ispod platforme na Rokiću.

Službeno otvorenje Re:Think festivala je u nedjelju, 26. lipnja kod Kazališta 12, a murali će se realizirati kroz tjedan dana. Završetak je u subotu, 2. srpnja kod sisačkih nebodera, gdje će biti postavljena izložba starih fotografija Zibela uz live painting show, a sve će se to održati na lokaciji gdje je trebao biti četvrti neboder koji nikad nije sagrađen. Radi se i o svojevrsnom uvodu u Mali Urbani Festival, još jedan simbol urbane kulture u gradu.

najčitanije