Mural Slave Striegla krasi zgradu u Meštrovićevoj

imp

261020211635206487.jpeg

Zahvaljujući ovogodišnjem petom izdanju Re:Think festivala, obogaćuje se je sisačka galerija murala na otvorenom.
Ovogodišnju ediciju festivala otvorio je mural autora Leonard Lesića (Leonard art & street art), posvećen našem profesoru Slavi Strieglu.
Mural je smješten na lokaciji Ivana Meštrovića 14 u Sisku.
„Slavu Striegla mnogi su nazivali ”dobrim duhom grada”, dok je on u mnogo prilika izjavio ”Za slikarstvo se isplati živjeti!”.
Na tragu ovih smjernica Leonard Lesić napravio je monumentalni mural koji prikazuje Slavu Striegla iz perioda kada su nastajala neka od njegovih najboljih umjetničkih djela, dok je pozadinom odao svojevrsni hommage Strieglovim kolažima koje je umjetnik kontinuirano izrađivao sve do kraja svog života. Gledamo na ovaj mural kao na hommage umjetnosti grada Siska, svemu onome što baštinimo u tom pogledu, ali i kao poticaj za sve umjetničke sadašnjosti i budućnosti.
Sisak je dobio jednog divnog i hrabrog ”čuvara” koji nam svima treba biti podsjetnik zašto nam je umjetnost potrebna i nužna.“, kažu u Gradskoj galeriji Striegl.

striegl mural 3 striegl mural 2

Ovogodišnji Re:Think  muralima će oslikati četiri stambene zgrade koje se nalaze u ulici Antuna Gustava Matoša 8, Hrvatskih domobrana 5, Ivana Meštrovića 14 i Tina Ujevića 18. Osim ovih zgrada oslikane će biti i dvije javne zgrade – vrtić Sunce i Dom kulture.

Foto – Gradska galerija Striegl

najčitanije