Udrugama za 146 različitih programa u proračunu osigurano 2,6 milijuna kuna

imp

Gotovo 2,5 % ovogodišnjeg gradskog proračuna, odnosno 7,3 milijuna kuna, osigurano je za rad umjetničkih organizacija, sportskih udruga, udruga iz područja tehničke kulture te pojedinaca iz širokog spektra javnih potreba građana grada Siska.
„Što se tiče javnih potreba u kulturi odobrili smo 83 programa za 49 prijavitelja čime smo dodijelili 1.056.400,00 kn. Što se tiče programa u području socijalne skrbi i zdravstva odobrena su 23 programa od 28 udruga u ukupnom iznosu od 1.133.500,00 kn. U kategoriji programa u području civilnog društva odobreno je 40 programa za 31 udrugu u ukupnom iznosu od 425.007,50 kn. Time dolazimo do impozantne brojke od 2,6 milijuna kuna koje će Grad Sisak ove godine izdvojiti za 146 različitih programa koje će provesti 108 udruga, umjetničkih organizacija i pojedinaca iz širokog spektra javnih potreba građana grada Siska.“, rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček danas prezentirajući podatke o dojeli financijskih sredtsava putem natječaja i javnih poziva za programe udruga u kulturi te u područjima civilnog društva, socijalne skrbi i zdravstva.

UDRUGE-12
Među 28 udruga iz područja socijalne skrbi i zdravstva koje su prijavile i dobile gradska sredstva za svoje projekte se nalazi i Udruga osoba s invaliditetom SMŽ, čija predsjednica Dijana Smajo ističe ističe kako će kao i do sada dobivena sredstva opravdati radom. „Svake godine povećamo broj projekata i trudimo se uvoditi inovativne stvari, ne samo kroz Sobu čuda i terapije koje pružamo djeci, nego i kroz edukacije. Stalno ističemo da je Sisak grad primjer dobre prakse u kojem su sva djeca s teškoćama uključena u vrtić“, istaknula je Smajo
Udruga KulCom, koja u Sisku između ostalog organizira Re:Think festival ulične umjetnosti i ove se godine nalazi među udruga koje su predlagale i dobile sredstva za programe u kulturi. „Ove godine Re:Think festival ponovno vraćamo u centar grada i nećemo raditi velike površine, već planiramo uljepšati i istaknuti neke zidove koji su pomalo neugledni i tako pokazati ljepotu našeg grada. Grad Sisak podržava nas od prvog Re: Thinka i to je bilo hrabro od Grada, jer vizualnu umjetnost je teško podržavati kad se još ne vidi rezultat. Međutim, ta podrška raste iz godine u godinu i nadamo se kako ćemo i ove godine opravdati očekivanja“, rekla je Dahna Prskalo Peco, predsjednica Udruge KultCom.

UDRUGE-13
Na potpori su zahvalili i Alenka Berendika, predsjednica Udruge KAS koja se bavi terapijskim jahanjem te Stjepan Lugarić, predsjednik sisačke HVIDRA-e koja će ove godine uz financijsku pomoć Grada Siska,a li i drugih izvora financiranja provoditi čak pet projekata namijenjenih članovima udruge i djeci.
„Sve to potvrđuje da je Sisak grad tradicije civilnog društva i kulture i to je nešto što ćemo nastaviti podupirati i u sljedećim godinama. Želja je udruge dovoljno osnažiti da ne ovise samo o sredstvima iz gradskog proračuna već da nominiraju svoje projekte prema EU sredstvima, ministarstvima. Neke to već jako dobro rade i to je pohvalno“, istaknula je gradonačelnica.
Što se tiče izdvajanja gradskog proračuna samo za kulturu, temeljem izvještaja za 2018. godinu prema Ministarstvu kulture situacija je sljedeća: ukupno je za sve ustanove u kulturi i programe javnih potreba u kulturi izdvojeno 17.523.021,00 kn što znači da je postotak izdvajanja za kulturu iz realiziranog proračuna za 2018. godinu iznosio 8,7%.

najčitanije