U tijeku obrtnički radovi u sisačkoj bolnici

nn

251020211635201147.jpeg

Jedna od zgrada koja je jako oštećena u potresu je zgrada sisačke bolnice.

U Općoj bolnici dr. Ivo Pedišić trenutačno se mogu koristiti samo tri zgrade – one ginekologije, kirurgije i hemodijalize. Središnji paviljon je u izgradnji i još nema uporabnu dozvolu, a pet se zgrada urušilo. U bolnici su, uz građevine, stradali namještaj te medicinska, telekomunikacijska i informatička oprema. Ukupna se šteta u ovom trenutku još ne može procijeniti, ali budući da je riječ o jedinoj bolnici u Sisačko-moslavačkoj županiji, nužna joj je hitna obnova.

„Mogu reći da je stanje u bolnici i dalje dosta teško i sigurno da će poslije ovog razornog potresa trebati puno vremena, napora i sredstava da bolnica ponovno počne raditi u punom kapacitetu. Kao što znate, većina naših zgrada je oštećena i u tijeku je izrada elaborata za ocjene postojećeg stanja građevinske konstrukcije i tek nakon toga ćemo znati što ćemo napraviti sa zgradama koje imaju žutu, a što s onima koje imaju crvenu naljepnicu, kojih je najviše“, komentirao je trenutno stanje u bolnici ravnatelj Tomislav Dujmenović, dodavši da je u tijeku završetak obrtničkih radova na odjelu Oftalmologije.

„Nadamo se da ćemo tamo imati oko 11 kreveta koje ćemo dati Internističkoj službi. Nakon toga čekamo da se završi papirologija, kako bismo mogli započeti obrtničke radove na sanaciji zgrade Kirurgije. Naime, ona ima zelenu naljepnicu, no pojedini katovi su oštećeni što se tiče žbuke, pločica, staklene površine, protupožarnih vrata i slično, tako da je i za to potreban projekt i ubrzani postupak, da bi radovi mogli započeti, a trajat će sigurno mjesec i pol do dva“.

No, bolnica bar djelomično funkcionira i prima pacijente: „Prostor je vrlo oskudan, koristimo prostor u zgradi ginekologije i prizemlju kirurgije, tako da pojedine ambulante rade i prije i poslijepodne. Ono s čim smo krenuli je rad svih specijalističkih ambulanti, iako ne u punom kapacitetu, no nadam se da će se broj pregleda povećati. Osim toga, u bolnici u Petrinji, zgrada ima žutu naljepnicu, no u kontejnerima ispred kuhinje radi pulmološka i internistička ambulanta, a u predjelu gdje se nalazi kuhinja je veliki prostor koji smo pretvorili u Pulmološki odjel, dvije sobe s 12 kreveta, tako da i Petrinja na određeni način funkcionira. Što se tiče zgrade Fizikalne terapije, odnosno Jodnog, ona je dobila zelenu naljepnicu i radi punim kapacitetom. Dok je zgrada dermatologije dobila crvenu i mora i sama proći proces obnove i sanacije“, ističe Dujmenović.

najčitanije