U Sisku uskoro Soba čuda

imp

261020211635286355.jpeg

Sisak će uskoro dobiti Sobu čuda. Riječ je o sobi za senzornu intergraciju djece s teškoćama u razvoju , projektu Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije koja će se nalaziti na području našeg grada i bit će prva takva soba na području Sisačko-moslavačke županije.
Udruga u radnoj terapiji ima više od 40 djece s teškoćama u razvoju od kojih je više od 30 s različitim poremećajima. Dolaze s područja Siska, Petrinje, Hrvatske Kostajnice, Dvora, Gline i Novske. Deset članova trenutno putuje u Zagreb kao najbliži grad gdje djeluje senzorna soba.

“Soba čuda ili bilo kakva rehabilitacija na području Siska,Petrinje i cijele naše županije je nama potrebna. Ja mogu to svjedočiti iz svog osobnog iskustva. Nije lako ujutro se dignuti ujutro u pola 7, otići na Goljak, provesti 8 ili 9 sati da bi dijete bilo na jednoj rehabilitaciji, jer ste onemogućeni prijevozom ili nečim drugim. Znači dok odete, budete na rehabilitaciji i vratite se izgubite pola svoga dana. Takav život je jako težak. Naša druga djeca i obitelj su zbog toga uskraćene. Ovako nešto potrebno je svakom većem gradu i županiji. Kažem vrlo često invaliditet ne bira. Vi ne znate kad će vama bilo što trebati, rodite zdravo dijete i to je to.” – ispričala nam je Samira Spoja predsjednica Udruge

Terapija senzorne integracije uključuje primjenu senzoričkih iskustava kroz igru i djetetu smislenim i primjerenim aktivnostima (okupacijama) te pravovremeno i primjereno osiguravanje aktivnosti bogatih propriceptivnim, vestibularnim i taktilnim podražajima koje će potaknutio pojavu i incidenciju adaptivnih odgovora, zatim potaknuti intrinzičnu motivaciju djeteta, odnosno osposobiti dijete za uporabu novih korisnijih startegija u izazovima koje okruženje postavlja na njega.

Soba čuda bit će uređena u prostoru bivšeg salona namještaja u Frankopanskoj 5. Radi se o 118 m2 prostota koji će se opremiti po najvišim standardima za potrebe djece s poteškoćama u razvoju, a vrijednost cijelog projekta je oko 300 tisuća kuna.

Soba čuda dobit će i besplatan priključak plina i vode. Za to su zaslužni Montcogim plinara i Sisački vodovod koji su na taj način podržali akciju Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije.

najčitanije