U Sisku najavljen prosvjed podrške Mireli Čavajdi

imp

Osam udruga civilnog društva organizira diljem Hrvatske prosvjed u znak solidarnosti s Mirelom Čavajdom te svim ženama kojima je uskraćen zakonski zajamčen prekid trudnoće i drugi oblici zdravstvene skrbi.

 

U Sisku će se prosvjed “Dosta! Uništavanja javnog zdravstva i ugrožavanja zdravlja žena!” održati u četvrtak, 12. svibnja 2022. u 18 sati na Trgu bana Josipa Jelačića (kod sata).

 

“Prosvjed je iskaz solidarnosti sa svim ženama koje su doživjele različite oblike nasilja u zdravstvenim ustanovama i kojima se iz dana u dan krše prava na zdravlje osigurana Ustavom i zakonskim okvirima Republike Hrvatske. Pozivamo vas na otpor sustavnom uništavanju javnog zdravstva, za što su odgovorni Vlada RH, Sabor RH, Ministarstvo zdravstva i čelnici javnozdravstvenih ustanova.“, poručuju organizatori dodajući da će se prosvjed osim u Sisku održati u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Splitu, Šibeniku i drugim gradovima.

 

Građanke i građani pokazali su koliko je važno pružiti podršku ženi kojoj je namjerno i potpuno onemogućena zdravstvena skrb. U manje od 48 sati od pokretanja donatorske akcije za podršku Mireli prikupljeno je 220.687,31 kuna.

 

„Država je okrenula leđa ženama, ali mi stojimo solidarno jedna uz drugu i vičemo DOSTA!” – poručuju organizatorice prosvjeda iz udruga Roditelji u akciji, CESI, Zaklada Solidarna, PaRiter, Građanske i građani Rijeke, Platforma za reproduktivnu pravdu te “U dobroj vjeri“.

najčitanije