Svjetski dan učitelja

imp

261020211635275453.jpeg

Svjetski dan učitelja u Osnovnoj školi 22. lipnja obilježen je izložbom umjetničkih i kreativnih radova učitelja te škole koji nastaju u njihovo slobodno vrijeme. Tom je prilikom predstavljena i učiteljska zbirka na koju su u školi posebno ponosni.
„Prikupili smo sve radove naših učitelja koji su objavljeni i tiskani u bilo kojoj forimi. Bilo da je riječ o udžbenicima, radnim listovima ili priručnicima. Mislimo da treba biti ponosan na kolege koji su svoju struku izložili javnosti i recenzijama i pokazali da mogu unaprijediti odgojno-obrazovnu praksu. U našoj školi imamo i kolege čije su knjige sastavni dio lektire te autore pjesama koji su nagrađivani na različitim natječajima … rekla nam je Azra Rađenović – ravnateljica OŠ 22.lipnja.
Na pitanje je li dobro ili loše danas biti učitelj pokušao nam je odgovoriti profesor te škole Dejan Musić. „Ono što je dobra strana je rad sa djecom. Vlastita satisfakcija kad vidite da ste dijete naučili nešto novo. Vidite da se dijete veseli onome što ste ga naučili. A što se tiče lošeg, to su štrajkovi. Naravno da profesori danas, iako mislim da nisu ni prije bili toliko cijenjeni u društvu, da su možda u odnosu na svoje obrazovanje stavljeni na marginu društva. Mislim da nije toliko ni financijska komponenta bitna koliko status u društvu.“ … naglasio je prof. Musić, dodajući kako je to zanimanje jako lijepo i preporučio bi ga mladima, ali to opet ostavlja njihovim afinitetima
„Mislim da to zavisi od pojedinca do pojedinca. Ako imate želju nekoga nešto naučiti onda da, ali ako idete gledati financijsku stranu, da si omogućite nešto u životu bolje, onda sigurno ne.“ – ističe Musić.
Cilj Svjetskog dana učitelja je mobilizirati podršku za nastavnike kako bi se osiguralo da će učitelji i dalje ispunjavati potrebe budućih generacija te podići obrazovanje na razinu društvene važnosti i izvući učitelje iz poluanonimnosti i dati im društvenu važnost koju zaslužuju.
Oni koji odlučuju o materijalnom statusu neka se sjete svojih prvih učitelja i nadam se da će tako lakše donijeti odluku koja će poboljšati njihov materijalni položaj bez obzira na krizu, jer to je jedno zanimanje koje je humano i ostavlja trag na pojedincu, ali i zajednici u cjelini – rekao je dogradonačelnik Vlado Andučić prigodom Svjetskog dana učitelja.

najčitanije