'Srećko Peh – mala filozofija života': novi ciklus poučnih video klipova za mlade

mradenovic

Novi svijet prva je udruga u Sisku i Sisačko – moslavačkoj županiji koja je pokrenula kampanje protiv ovisnosti. Nakon prvog ciklusa ‘Srećko Peh – mala filozofija života’, na društvenim mrežama uskoro kreće dijeljenje četiri nova video klipa kojima je cilj prevenirati ovisnosti kod mladih.

Udruga Novi svijet predstavila je drugi projektni ciklus programa ‘Srećko Peh – mala filozofija života’. Riječ je o programu posebno osmišljenih, kratkih video klipova u kojima glavni junak Srećko Peh prepričava zgode vlastitog odrastanja te na duhovit način filozofira o aktualnoj životnoj problematici.
Projekt je posebno osmišljen unutar kreativnog tima Novog svijeta kako bi na suvremen i inovativan način odgovorio na aktualne izazove s ciljem prevencije ovisnosti, promicanja zdravih životnih navika, prevencije vršnjačkog nasilja, promicanja demokracije i tolerancije kao i ostalih temeljnih životnih vrijednosti.

lidija novi svijet
„Iako živimo u vrijeme virtualnih medija, još nitko u Hrvatskoj, prema našim saznanjima, nije imao ovakav način borbe protiv ovisnosti. Novi svijet prva je udruga u Sisku i Sisačko – moslavačkoj županiji još je krajem prošlog stoljeća, 1997.godine prvi put pokrenula kampanju protiv ovisnosti. Proveli smo kampanje ‘Živi život!’, ‘Neovisnost’, ‘Šarena vojska zdravlja’, sve u svemu 30 različitih programa prevencije ovisnosti. Prošle godine krenuli smo u novu avanturu. Mladima smo odlučili približiti temu štetnosti ovisnosti putem društvenih mreža, pa smo tako stvorili lika Srećka Peha“, kaže Lidija Tomljenović Kovačić, predsjednica udruge Novi svijet. Obzirom da su video klipovi namijeneni učenicima viših razreda osnovnih škola te srednjoškolcima, glavni distribucijski kanali su društvene mreže, kao najpopularniji i najpristupačniji mediji koje uglavnom koriste današnje generacije mladih.

Drugi ciklus donosi četiri nova video klipa

Nakon uspješno provedenog prvog projektnog ciklusa koji je krenuo na jesen 2018.godine, tijekom ovoga ljeta ekipa Novog svijeta snimila je četiri nove epizode Srećka Peha, ponovno s tematikom prevencije ovisnosti.

„Lani smo u prvom ciklusu Srećka Peha obradili teme ovisnosti o alkoholu, teškim drogama, društvenim mrežama i klađenju. Obzirom na raširenost fenomena ovisnosti kod mladih, istovremeno i vrlo loše društvene percepcije, odnosno neshvaćanja razmjera ovih problema i njihovih štetnih posljedica, ove godine bavimo se temama ovisnosti o nezdravoj hrani, nikotinu, kupovini te sintetičkim drogama“, dodaje Tomljenović Kovačić.

Za ovaj kreativni projekt zaslužni su Marko Hergešić kao glavni glumac, scenarist i redatelj. Za glazbu, montažu i snimanje zadužen je bio  Domagoj Kovačić. U animaciji i crtežima ekipi su pomogli Goran Duplančić i Zvonimir Mikšić, a Lidija Tomljenović Kovačić je urednica i koordinatorica projekta.

marko novi svijet

Video klipovi napravljeni su u nekomercijalne svrhe, stoga se mogu dijeliti i prikazivati, kako bi informacije došle do što više ljudi. Prošlogodišnji klipovi prikazivani su i u sklopu programa „Zdrav za 5!“ PU sisačko – moslavačke.
„Pozivamo vas da i dalje pratite Srećka Peha na našim YouTube, Internetskim i Facebook stranicama te vas molimo da nam pomognete u širenju njegove filozofije dijeljenjem ovih video klipova na svim dostupnim virtualnim platformama“, poručuje ekipa iz Novog svijeta.

najčitanije