Sisačko područje postalo bazen

sisakportal-hr

Vodeni val iz Slovenije, izazvan obilnim oborinama, prolazi kroz Zagreb, a kritična situacija očekuje se na području Velike Gorice i Siska. Još uvijek je na snazi izvanredno stanje u Općinama Lekenik, Lipovljanima i Jasenovcu, gdje se očekuje sudar vodenog vala s Unom, a elementarna nepogoda proglašena je u Vrbovcu, Velikoj Gorici, Rugvici i Pokupskom. Hrvatska vojska je na terenu, dodatne snage su u stalnoj pripravnosti, a pomoć Hrvatskoj u obrani od poplava ponudio je i slovenski ministar obrane Roman Jakič. “Hrvatskim kolegama”, kaže Jakič, “na raspolaganju su slovenske oružane snage i potrebna oprema”.
Na području naše županije najugroženija je Općina Lekenik, gdje je isplanirana i evakuacija u kojoj će prijevozom i smještajem pomoći i Grad Sisak.

Pod posebnim nadzorom Hrvatskih voda je i situacija u naseljima na lijevoj obali rijeke Save, pogotovo u Svinjičkom, budući da na tom području slabi južni retencijski nasip. Stoga je u međuvremenu otvoren dodatni kontrolirani preljev u istočnom nasipu retencije Lonjsko polje, kako bi pritisak na južni nasip bio što manji – pojašnjavaju iz Hrvatskih voda.
A budući da području Austrije i Slovenije i idućih dana prijete obilne kiše, Hrvatska je u iščekivanju novih vodenih valova pa prognoze najavljuju još najmanje tjedan dana neizvjesnosti.