Vodeni val prolazi Posavinom

imp

Vodostaji 0708

Iza stanovnika sisačke i martinske Posavine neprospavana je noć jer se vodostaj Save opasno prijetio.

 

Izvanredno stanje i dalje su na snazi za područje Dubrovčaka gdje je u 7 sati izmjereno + 876 s tim da je u zadnjih par sati počelo opadati 2 cm po satu. Sava kod Crnca, nizvodno od Siska, raste 2 cm na sat. I rijeka Kupa je u porastu ali ohrabruje da je u gornjem toku kod Karlovca počela opadati. Osim toga, voda Save se pušta u retenciju Lonjsko polje koje može primiti velike količine vode.

 

Sve službe na Sisačko-moslavačkom području su i dalje u pripravnosti. Na području Žirčice i Martinske Vesi izgrađeni su zečji nasipi i postavljene boks barijere.

 

Privremeno je za sav promet zatvarena cesta Sisak – Palanjek na dionici preljev Palanjek, zbog porasta vode rijeke Save i aktivacije preljeva Palanjek, priopćili su iz Hrvatskih voda.
Zatvaranje prometnice i obilazak za vrijeme privremene regulacije prometa obilježiti će se prometnom signalizacijom. Za sva vozila obilazni pravac je ŽC3120 Martinska Ves – Sisak.

 

U Sisku je Udruga KAS evakuirala opremu i konje za terapijsko jahanje iz staja koje se nalaze u blizini savskog nasipa, a koje su u svibnju bile poplavljene zbog nedovršena u potresu oštećenog nasipa. Iz sisačke Civilne zaštite pozivaju na oprez i odgovorno ponašanje te zaštitu osobne imovine koliko je god moguće u aktualnim okolnostima. Na području Petrinje i Banovine situacija s vodostajem rijeka je puno lakša nego se najavljivalo.

 

“Ogromne količine vode puštaju se u retencije Lonjsko i Odransko polje te Žutica kako bi se smanjili rizici pojave poplava.”, rekao je Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda.

najčitanije